Erdogan: Turcia este deschisa tuturor formelor de investitii si de sprijin, insa nu a cerut de la nici o tara bani

Turcia este deschisă tuturor formelor de investiţii şi de sprijin, însă nu a cerut de la nici o ţară bani, a declarat, Sîmbătă, Preşedintele turc Tayyip Erdogan, în condiţiile în care ţara sa se confruntă cu o criză valutară, care a dus la devalorizarea lirei turceşti în ultimele săptămîni, informează Reuters, potrivit Agerpres. Erdogan le-a spus membrilor partidului său de guvernămînt, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), că le-a ordonat miniştrilor să nu primească nici un fel de sfat sau consultanţă financiară de la compania americană McKinsey, afirmînd că Executivul se poate baza pe capabilităţi interne. De asemenea, Preşedintele turc a atenţionat că Ankara va impune amenzi „oportuniştilor” care se folosesc de volatilitatea cursului valutar pentru a creşte preţurile. „Nu ne vom abandona poporul la mila oportuniştilor”, a declarat Erdogan.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat în repetate rînduri că ţara sa nu va capitula în faţa ameninţărilor SUA şi va combate ‘jocurile’ care îi afectează economia, referindu-se la tensiunile dintre Ankara şi Washington provocate de refuzul autorităţilor turce de a-l elibera pe pastorul american Andrew Brunson şi al căror ultim efect a fost scăderea ratingului Turciei de către două mari agenţii de evaluare financiară.

SUA au impus, în Septembrie, sancţiuni împotriva a doi oficiali de rang înalt din Cabinetul Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi au dublat taxele vamale pe oţelul şi aluminiul importate din Turcia, încercînd astfel să determine autorităţile de la Ankara să-l elibereze pe pastorul Andrew Brunson, aflat în arest la domiciliu în Turcia şi acuzat de Justiţia acestei ţări de sprijinirea puciului eşuat din urmă cu doi ani. Pe lîngă tensiunile provocate în relaţia cu Washingtonul, aceste sancţiuni au accentuat devalorizarea lirei turceşti, care s-a depreciat cu 40% de la începutul anului.