Erdogan: „Eu conduc economia Turciei”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat Joi că el se află la cîrma economiei turce, într-un context în care formaţiunea sa, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare din 2002, se confruntă cu posibile pierderi la alegerile locale de Duminică, din cauza problemelor economice, relatează Reuters,potrivit Agerpres. „Eu conduc economia Turciei. Cine se află la conducerea statului? Tayyip Erdogan şi cei 14 miniştri”, le-a spus Preşedintele alegătorilor veniţi la un miting la Ankara.

Sondajele de opinie arată că AKP ar putea pierde controlul la Ankara şi chiar la Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia şi unde Erdogan a fost primar, ceea ce ar fi o lovitură dureroasă pentru partidul care a condus ţara într-o îndelungată perioadă de remarcabilă creştere economică.

Preşedintele s-a angajat să aplice fără întîrziere, după alegeri, reforme structurale pentru a susţine economia Turciei în faţa unor posibile atacuri din partea „speculatorilor”. „Nu găsesc lire, au probleme cu plăţile. S-a întors roata. Cît timp (ei) nu reuşesc să acţioneze, lira se întăreşte şi dolarul scade”, le-a explicat Preşedintele tinerilor alegători la Ankara, afirmînd că Turcia a zădărnicit o serie de „atacuri” ale SUA şi Occidentului asupra lirei turceşti şi acuzînd unele bănci – fără a da nume – că se „joacă” cu moneda turcă înaintea alegerilor de Duminică.

Totuşi, lira turcească scăzuse Joi la 5,64 unităţi faţă de dolar de la 5,33 Miercuri, pentru a recupera după-amiază din diferenţă, crescînd la 5,57, notează Reuters.

„Trebuie să-i disciplinăm pe speculatorii de pe piaţă”, a conchis Erdogan.

Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia (BDDK) a lansat la sfîrşitul săptămînii trecute anchete asupra JP Morgan şi a altor bănci, pe care le acuză că au furnizat informaţii greşite care au contribuit la volatilitatea lirei.

Viziunea economică „neortodoxă” a lui Erdogan i-a neliniştit pe investitori, mai menţionează Reuters. În contextul în care inflaţia a crescut anul trecut la aproape 25%, pentru a scădea în Februarie la puţin sub 20%,Preşedintele turc şi-a reiterat Joi opinia că soluţia rezidă nu în scumpirea, ci în ieftinirea creditării. „Problema principală o reprezintă ratele dobînzii. Cînd ratele dobînzii vor fi reduse, inflaţia va scădea”, a afirmat şeful statului, adăugînd: „Sunt şi economist!”.