Erdogan anunta reluarea forajelor turce in Mediterana orientala

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, Vineri, reluarea de către Turcia a explorărilor de hidrocarburi într-o zonă disputată din Mediterana orientală, anunţul său intervenind la o zi după semnarea unui acord maritim între Grecia şi Egipt, dar care a fost contestat de către Ankara, informează AFP, scrie agerpres.

”Am reluat activităţile de foraj şi am trimis în acest sens din nou în misiune (nava de cercetare seismică) Barbaros Hayrettin”, a declarat Erdogan în cadrul unui discurs la Istanbul.

Ankara a anunţat săptămîna trecută suspendarea forajelor în Mediterana orientală pentru a începe negocieri cu Atena.

Erdogan a afirmat, Vineri, că a fost de acord să suspende explorările la solicitarea cancelarului german Angela Merkel cu scopul de a facilita discuţiile între Turcia şi Grecia, dar a acuzat Atena că nu îşi respectă promisiunile.

Preşedintele turc nu a oferit mai multe detalii pe acest subiect, dar anunţul reluării activităţilor de foraj de către Turcia intervine la o zi după semnarea unui acord maritim între Egipt şi Grecia.

Acest acord, care vizează delimitarea frontierelor maritime între cele două ţări, pare să fie un răspuns direct la un acord similar încheiat, în Noiembrie trecut, între Turcia şi Guvernul oficial libian cu sediul la Tripoli.

Respectivul pact turco-libian, în termenii căruia teritoriul maritim al Turciei este considerabil lărgit, a stîrnit proteste din partea majorităţii ţărilor riverane Mediteranei orientale, cu Grecia în frunte.

Erdogan a afirmat, Vineri, că acordul greco-egiptean nu are nici o valoare, adăugînd că Turcia va implementa cu hotărîre propriul său acord încheiat cu Guvernul libian.

Descoperirea în ultimii ani a unor vaste zăcăminte de gaze în Mediterana orientală a focalizat atenţia ţărilor riverane, precum Grecia, Cipru, Turcia, Egipt şi Israel.

Turcia şi-a intensificat activităţile de explorare în largul Ciprului, atrăgîndu-şi critici din partea majorităţii ţărilor din regiune şi a Uniunii Europene care a denunţat activităţi ilegale.

Luna trecută, Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat încălcarea de către Turcia a suveranităţii Greciei şi Ciprului în Mediterana orientală, cerînd ca Ankara să fie sancţionată.