Erdogan ameninta UE cu milioane de migranti, cerind o incetare a focului in Siria

”Milioane de migranţi se vor deplasa în curînd spre Europa după ce Turcia şi-a deschis frontierele”, a afirmat Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, accentuînd presiunea asupra Occidentului, de la care aşteaptă mai mult sprijin pentru a obţine o încetare a focului în Siria, potrivit France Presse, potrivit agerpres. ”De cînd ne-am deschis frontierele (Vineri), numărul celor care se îndreaptă spre Europa a atins sute de mii. În curînd, acest număr se va exprima în milioane”, a afirmat Erdogan într-un discurs ţinut la Ankara. Aceste cifre par să fie supraevaluate în raport cu realitatea observată în teren, notează agenţia de presă franceză.

Potrivit ONU, Sîmbătă seară erau circa 13.000 de persoane la frontiera greco-turcă. Totuşi, de Vineri, cînd Turcia şi-a deschis frontierele cu Europa, mai multe mii de persoane s-au repezit spre Grecia, o situaţie îngrijorătoare pentru Europa care se teme de o nouă criză majoră a migraţiei asemănătoare celei din 2015.

Ankara, care este, de facto, gardianul Europei, după ce a încheiat un pact privind migraţia cu Bruxellesul în 2016, şi-a deschis porţile pentru a obţine mai mult sprijin în Siria, unde Turcia a anunţat Duminică lansarea unei ofensive împotriva regimului.

În timp ce Turcia şi-a intensificat în ultimele zile atacurile cu drone în regiunea Idlib (Nord-Vest), Erdogan a spus că speră să ajungă la o încetare a focului în cadrul discuţiilor cu Preşedintele rus Vladimir Putin – aliat al Damascului – Joi, la Moscova.

La frontiera între Turcia şi Grecia, continuă să se adune mii de migranţi în speranţa că vor putea să treacă, în pofida măsurilor draconice luate de Atena, ale cărei forţe de securitate au recurs la grenade lacrimogene şi utilizează tunuri cu apă.

Încercînd să accentueze presiunea asupra UE, Erdogan a afirmat Luni că va menţine deschise porţile spre Europa. ”Acum, o să luaţi partea voastră de povară”, a spus el în discursul rostit la Ankara, referindu-se la liderii UE. Turcia găzduieşte pe teritoriul său peste patru milioane de refugiaţi şi migranţi, în majoritate sirieni.

Ankara şi-a justificat deschiderea frontierelor spre Europa prin incapacitatea sa de a face faţă unui nou val de migranţi, în condiţiile în care aproape un milion de persoane şi-au părăsit locuinţele în urma ofensivei regimului sirian la Idlib şi s-au concentrat la frontiera turcă.

După săptămîni de escaladare a violenţelor, Turcia a anunţat Duminică lansarea unei ofensive de anvergură denumită Scutul de Primăvară împotriva regimului lui Bashar al-Assad, susţinut de Moscova. Forţele turce au doborît două avioane siriene şi au ucis zeci de soldaţi ai armatei proguvernamentale siriene. ”Acesta nu este decît începutul”, a avertizat Luni Erdogan.

La rîndul său, regimul sirian şi-a exprimat hotărîrea de a respinge ofensiva Ankarei, care se va afla în centrul întîlnirii dintre Erdogan şi Putin Joi la Moscova. ”Voi discuta aceste evoluţii cu Putin. Sper că el va lua măsurile necesare precum încetarea focului şi noi vom găsi o soluţie”, a afirmat Erdogan.

În timp ce întîlnirea între Erdogan şi Putin se anunţă a fi una tensionată, Kremlinul a subliniat, Luni, marea importanţă a cooperării între Ankara şi Moscova în Siria, unde conflictul a făcut peste 380.000 de morţi din 2011.

Pe teren, luptele continuă în jurul oraşului strategic Saraqeb, care a trecut de la o parte la alta în ultimele săptămîni. Potrivit agenţiei de presă oficiale siriene SANA, trupele regimului de la Damasc au intrat Luni în acest oraş.