Erdogan a declarat ca actiunile Egiptului in Libia sunt ilegale

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat Vineri că acţiunile Egiptului în Libia şi sprijinul pentru forţele mareşalului Khalifa Haftar sunt ilegale, relatează Reuters.

Erdogan a răspuns unei întrebări privind posibila intervenţie a Egiptului în conflictul din Libia, unde Ankara a ajutat Administraţia de la Tripoli recunoscută internaţional să forţeze aşa-numita Armată naţională libiană a lui Haftar să renunţe la ofensiva pentru cucerirea Capitalei.

Preşedintele Abdel-Fattah al-Sisi a declarat Joi că Egiptul nu va rămîne nepăsător în faţa oricărei ameninţări directe la securitatea ţării sale sau a Libiei, după ce parlamentarii aliaţi cu mareşalul Khalifa Haftar i-au cerut liderului de la Cairo să intervină militar în conflictul militar din Libia.

Haftar este susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia, în timp ce Guvernul naţional de uniune este sprijinit de Turcia şi Qatar.

Combatanţi aliaţi cu Guvernul de uniune au recîştigat recent controlul asupra cîtorva zone de lîngă Tripoli, dejucînd campania lui Haftar de a cuceri oraşul.

Libia este încă pradă haosului declanşat după prăbuşirea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011. Din Aprilie 2019 şi pînă în prezent, conflictul s-a soldat cu sute de morţi, dintre care numeroşi civili, şi a forţat peste 200.000 de oameni la exod.