Emigranţii moldoveni sînt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă în propria ţară

Cetăţenii R. Moldova care au plecat la muncă în străiunătate sînt ajutaţi şi îndemnaţi să-şi găsească un loc de lucru în propria ţară. În acest sens, Uniunea Europeană a finanţat în ultimii ani mai multe proiecte, pentru a reduce consecinţele negative ale migraţiei. Efectele acestor proiecte au fost analizate, pe 25 martie, în cadrul Clubului de presă al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.

Proiectele de migraţie finanţate de UE sînt destinate atît persoanelor care lucrează peste hotarele ţării, cît şi familiilor acestora rămase acasă. Unul dintre aceste proiecte este „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltarea Parteneriatului pentru Mobilitate Moldova – UE”. Proiectul se va încheia în luna iunie a anului curent şi valoarea totală a acestuia este de circa două milioane de euro.

Antonio Polosa, şeful Misiunii Organizaţiei Mondiale a Migraţiei, a declarat la clubul de presă că în cadrul proiectului au fost deja implementate mai multe acţiuni, printre care: angajarea în cîmpul muncii a 40 de tineri care au absolvit o facultate în străinătate, acordarea granturilor pentru lansarea afacerilor, organizarea trainingurilor, oferirea serviciilor de consultanţă şi asistenţă pentru cetăţenii reîntorşi în ţară. Polosa a specificat că acest proiect va fi extins la anul şi în regiunea transnistreană.

Copiii şi familiile de emigranţi rămaşi în ţară sînt beneficiarii unui alt proiect finanţat de UE, cu o valoare similară celui anterior. Pe lîngă minimalizarea efectelor negative ale migraţiei asupra acestei categorii de persoane, proiectul mai are scopul de a fortifica capacităţile autorităţilor moldoveneşti de a menţine legătura cu emigranţii moldoveni.

La mijlocul anului trecut a mai fost lansat un proiect finanţat de UE, scopul căruia este de a promova mobilitatea legală între ţările UE şi Republica Moldova. Ca urmare a implementării acestuia, cetăţenii moldoveni vor fi informaţi despre căile legale de plecare în UE, dar şi despre oportunităţile ca la întoarcerea în ţară să se integreze pe piaţa muncii din Moldova sau să deschidă o afacere.

În timpul apropiat va mai fi lansat un proiect, care va fi axat pe valorificarea migraţiei în scopuri de dezvoltare a Republicii Moldova.

Moldpres