Elvetia mobilizeaza Armata pe perioada crizei COVID-19

În Elveţia are loc cea mai mare mobilizare a Armatei de după Al Doilea Război Mondial, transmite Reuters, Marţi. Mii de militari au fost trimişi în sprijinul personalului sanitar angajat în combaterea coronavirusului, scrie agerpres. Au apărut şi probleme: sute de soldaţi şi ofiţeri au fost consemnaţi în cazărmi după ce au fost expuşi la pericolul de infectare. Dintre cei chemaţi sub arme, pe 16 Martie, peste 200 nu s-au prezentat şi ar putea fi inculpaţi în Tribunale Militare, a declarat generalul de brigadă Raymond Droz.

În total, 5.000 de militari, inclusiv membri ai batalioanelor medicale, au fost trimişi în misiuni de asistenţă pentru personalul civil. Armata a fost deosebit de activă în cantonul Ticino, de la frontiera cu Italia. Acolo s-au înregistrat şi cele mai multe cazuri de infectare din cele 22.000 confirmate în Elveţia şi 641 de decese.

Este în curs mobilizarea unor efective de pînă la 8.000 de membri, nu doar pentru servicii medicale, ci şi pentru închiderea frontierelor, asistenţă logistică şi de securitate pe perioada crizei.

Droz a precizat că, în prezent, sunt în carantină 728 de militari, dintre care 49 la izolare, iar testele au relevat 172 de cazuri de infectare, multe la o şcoală pentru recruţi din Ticino. Un singur soldat elveţian a fost depistat pozitiv în timpul serviciului activ de combatere a coronavirusului.

Au existat şi obiecţii la implicarea Armatei: s-a spus că soldaţii n-au avut mare lucru de făcut şi au pierdut vremea în sălile de aşteptare din spitale. Droz a declarat, într-o conferinţă de presă, că Armata intenţionează să rezolve problema, menţinînd doar efectivele necesare şi trimiţînd restul militarilor acasă pentru odihnă şi recuperare.

Circa 240 de soldaţi nu au dat curs convocării prin mesaje text, a mai arătat generalul. ”Cînd totul se va clarifica – fiindcă în unele cazuri oamenii au scutiri – aceştia vor fi deferiţi Justiţiei Militare, apoi vor urma procesul judiciar normal”, a explicat el. Pedepsele aplicate de magistraţii militari pot fi inclusiv cu închisoarea.

n politician local i-a numit trădători’ pe cei care nu s-au prezentat la încorporare, menţionează Reuters.