ELABORAREA UNUI PLAN DE ACTIUNI AL LEGISLATIVULUI PENTRU IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE ASOCIERE

Republica Moldova îşi doreşte să accelereze reformele de modernizare a ţării şi să avanseze cît mai repede pe calea integrării europene. De aceea, ţara noastră mizează mult pe sprijinul şi expertiza Uniunii Europene şi a partenerilor internaţionali pentru consolidarea capacităţilor instituţionale şi perfecţionarea mecanismelor de cooperare între Parlament şi Guvern în procesul de implementare a Agendei de Asociere.

Despre intenţia de a propune elaborarea unui Plan de acţiuni al Legislativului pentru implementarea Acordului de Asociere şi măsurile întreprinse de autorităţi pentru continuarea reformelor şi accelerarea parcursului european al Republicii Moldova au discutat astăzi în cadrul unei întrevederi Preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi Ambasadoarea Regatului Norvegiei, Excelenţa Sa, Tove Bruvik Westberg.

Potrivit Preşedintelui Parlamentului, o mai bună sincronizare a activităţilor între Legislativ şi Executiv, încă de la primele etape, va facilita ajustarea legislaţiei naţionale la aquis-ul comunitar şi va asigura legi de calitate, aşteptate atît de cetăţeni, cît şi de investitori.

Alte subiecte abordate în cadrul discuţiilor au vizat contextul politic intern şi relaţiile cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. De asemenea, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la impulsionarea dialogului cu regiunea transnistreană şi apropierea celor două maluri ale Nistrului prin implicarea în procesul de implementare a Acordului de Asociere, inclusiv a celui de Liber Schimb, în favoarea cetăţenilor de pe ambele maluri.

Andrian Candu a mulţumit autorităţilor din Norvegia pentru sprijinul generos acordat ţării noastre atît prin expertiza Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM), cît şi prin implementarea mai multor proiecte de interes pentru cetăţeni.

Ambasadoarea Regatului Norvegiei, Tove Bruvik Westberg a salutat determinarea autorităţilor de la Chişinău de a continua reformele şi a dat asigurări că ţara sa va susţine în continuare Republica Moldova pe calea integrării europene.