Egipt: Atac al satenilor impotriva crestinilor copti din cauza unui loc de rugaciune in provincia Minya

Săteni egipteni au atacat şi jefuit case ale creştinilor dintr-o localitate situată în provincia Minya, în Egipt, pentru a protesta faţă de utilizarea locuinţelor ca locuri de rugăciune, a afirmat Sîmbătă episcopul acestei regiuni, relatează AFP. Minoritatea creştină din Egipt reprezintă 10% din cei aproape 100 de milioane de locuitori ai acestei ţări majoritar musulmane şi acuză că sunt victime ale discriminărilor. Creştinii copţi sunt frecvent victime ale agresiunilor comise de extremişti, adeseori în legătură cu prezenţa unei biserici într-un sat. Contactat telefonic de AFP, părintele Makarios, episcopul provinciei Minya, situată la 250 de kilometri Sud de Cairo, a declarat că „patru case aparţinînd unor copţi (creştini din Egipt) au fost atacate Vineri de locuitori ai satului şi din alte localităţi învecinate”.

Într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, arhiepiscopia de Minya a precizat că atacul a avut loc în satul Dimshaw Hashim. „Extremiştii i-au atacat pe copţi, au furat numeroase bijuterii şi bani, au distrus aparatele electrocasnice şi au dat foc unor proprietăţi”, a spus el. Trei persoane şi un pompier au fost răniţi. În opinia sa, folosirea de către creştini a caselor sau sălilor din sat pentru rugăciuni se află la originea acestui atac.

De mai multe zile, au circulat informaţii despre un posibil atac al „extremiştilor” şi autorităţile au fost avertizate, dar forţele de securitate au ajuns după producerea tragediei, a continuat arhiepiscopia. Potrivit unui responsabil al forţelor de securitate, 38 de suspecţi au fost arestaţi după atac şi vor fi prezentaţi Procuraturii.

La sfîrşitul lui 2017, o biserică de la Sud de Cairo a fost atacată violent de o mulţime care cerea „demolarea” clădirii. Numeroase biserici sunt construite ilegal în Egipt din cauza obstacolelor administrative. O nouă lege a fost promulgată în 2016 privind construcţia şi restaurarea bisericilor şi prezentată de autorităţi ca un progres în domeniu. În ultimii doi ani, zeci de creştini au fost ucişi în atentate împotriva unor biserici sau în atacuri ţintite în Egipt, majoritatea revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic.