ŞEFUL STATULUI L-A PREZENTAT MEMBRILOR GUVERNULUI PE PRIM-MINISTRUL INTERIMAR IURIE LEANCĂ

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a fost prezentat, pe 25 aprilie, membrilor Cabinetului de miniştri de către Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a declarat că pe data de 23 aprilie a emis un decret prin care l-a desemnat pe Iurie Leancă în calitate de Prim-ministrul interimar pentru a îndeplini hotărîrea Curţii Constituţionale din data de 22 aprilie. Nicolae Timofti s-a referit şi la faptul că desemnarea lui Vlad Filat la funcţia de Premier a fost una legală.

”Am respectat normele constituţionale referitor la propunerea dlui Filat la funcţia de Prim-ministru. La moment, în conţinutul Art. 101,103 nu reieşea că eu eram obligat să numesc un Premier interimar. Eu toată viaţa am lucrat cu legile, le pot citi, înţelege, aplica. Interpretarea Curţii Constituţionale a fost politică. Am citit hotărîrea, nu văd motivele care ar indica ce a încălcat Preşedintele, le caut şi nu le găsesc. Aprecieri politice - sînt”, a precizat Nicolae Timofti.

Preşedintele Republicii Moldova şi-a exprimat aprecierea vizavi de modul în care a activat Guvernul condus de Vlad Filat.

”Am urmărit activitatea Guvernului, ca cetăţean sînt mulţumit de realizările Executivului şi a lui Vlad Filat. Se va demonstra pe parcurs că acest Guvern a fost unul progresist şi a făcut foarte multe. Îmi face plăcere să-mi aduc aminte de primele călătorii în afara ţării, în calitate de Preşedinte. Toţi aveau cuvinte doar de laudă la adresa Prim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a Guvernului la general”, a declarat Timofti. La final, Nicolae Timofti a anunţat că-l va susţine în activitatea sa pe noul Prim-ministru interimar, declarînd că situaţia nu este deloc uşoară şi că este mult de lucru. Preşedintele a relevat că în orice situaţie s-ar afla, important este să fie respectată legislaţia.

La rîndul său, Prim-ministrul interimar Iurie Leancă i-a mulţumit Preşedintelui pentru încrederea oferită. ”Timp de aproape 4 ani, în pofida multiplelor provocări, am realizat un progres vizibil. Situaţia nu este simplă, dar împreună cu colegii din Guvern, cu sprijinul Dvs. sînt sigur că vom reuşi ca toate obiectivele propuse să fie realizate”, a declarat Iurie Leancă.