Efectul Dunning-Krueger: Motivul pentru care oamenii prosti se cred cei mai destepti

Dedicăm acest articol-studiu înaltelor fețe politice Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu și restului… haitei, tot politice!

Multe persoane se consideră cu mult mai inteligente şi mai capabile decît sunt cu adevărat. Explicația psihologilor este că aceştia sunt sub influența unui tip de prejudecată cognitivă, numit efectul Dunning-Kruger. Teoria care stă la baza acestui efect este dezvoltată de David Dunning și Justin Krueger, oameni de știință de la Universitatea Cornell. Ei au descoperit că această schimbare a gîndirii are loc atunci cînd oamenii nu reușesc să-și evalueze corect nivelul de competență (sau incompetența) într-un anumit domeniu de cunoștințe sau domeniu de activitate și se consideră greșit mai competenți decît sunt de fapt.

Adesea această teorie este denumită și „Punctul Stupidității”. „Punctul stupidității” este punctul în care ai suficiente cunoștințe despre un subiect pentru a simți că vorbești despre el, dar nu ai suficientă înțelepciune pentru a colecta toate faptele, sau cel puțin să înveți ceva mai mult despre el.

Ce presupune efectul Dunning-Kruger?

Aberația psihologică, în urma căreia o persoană crede că este mai inteligentă și mai competentă decît este în realitate, a fost identificată pentru prima dată într-un studiu din 1999 intitulat „Nebunii care nu știu acest lucru: modul în care dificultățile în evaluarea propriei incompetențe duc la încrederea în sine. “.

Acest studiu arată că persoanele cu abilități prea mici într-un anumit domeniu de activitate sunt incapabile să se autocritice suficient pentru a înțelege cît de scăzute sunt de fapt abilitățile lor. Astfel, încep să-și supraestimeze cunoștințele și competența. Mai simplu spus, acesta este momentul în care „oamenii sunt prea proști pentru a înțelege cît de proști sunt”.

Cum și-au testat Dunning și Kruger ipoteza

David Dunning și Justin Krueger și-au dezvoltat teoria realizînd studii care le-au solicitat participanților să facă cîteva teste pentru umor, logică, cunoașterea termenilor științifici și gramatică. Ei au descoperit că cei care au avut cele mai bune performanțe la aceste teste și-au subestimat abilitățile de mai multe ori.

Pe de altă parte, cei care s-au arătat nu atît de geniali au fost convinși că totul este în ordine în această privință. Ei au descoperit că, cu cît cunoștințele și abilitățile cognitive ale cuiva sunt mai rele, cu atît abilitatea acestui participant de a evalua cu exactitate abilitățile sale e mai mare.

Cînd este periculos efectul Dunning-Krueger

Deși este chiar amuzant să vezi că cineva se comportă public prost, ori prost solemn ca Marian Lupu ori Octavian Țîcu, există situații în care efectul Dunning-Krueger poate fi cu adevărat periculos.

De exemplu, medicii au descoperit că persoanele în vîrstă refuză să facă exerciții fizice pentru a calma durerea, chiar și atunci cînd acesta este cel mai eficient mod. Și totul pentru că ei consideră eronat că disconfortul fizic pe care îl simt după exercițiu este un semn că se simt doar mai rău și este mai bine să nu faci nimic deloc.

Ei bine, dacă este nevoie de un exemplu mai grav, atunci multe mame din India cred că excesul de apă provoacă diaree la sugari. Prin urmare, în caz de boală, nu le dau copiilor să bea. Aceasta este o concepție greșită foarte periculoasă, deoarece în unele cazuri poate duce la deshidratare severă sau chiar la moarte. (Sursa: psihologiadeazi.ro)