Efectele dramatice ale schimbarii climatice: furtunile vor deveni extrem de violente

Furtunile puternice care pot duce la condiţii meteo extreme în Europa şi America de Nord, cu potenţialul de a cauza haos social şi economic, îşi pot spori intensitatea de trei ori pînă la sfîrşitul secolului XXI, iar cauza principală este schimbarea climei. Studiul condus de Matt Hawcroft, de la University of Exeter, a arătat noi informaţii detaliate cu privire la proiecţiile frecvenţei cicloanelor extra-tropicale, scrie Phys. Cercetarea arată că dacă nu există o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, va apărea o creştere accentuată a furtunilor din Emisfera Nordică. Studiul a fost publicat în jurnalul Environmental Research Letters pe 27 Noiembrie.

„Este aşteptat ca extremele de precipitaţii să crească în intensitate şi frecvenţă într-un climat mai cald. În acest studiu, am atribuit aceste schimbări evenimentelor care duc la inundaţii masive. Informaţia cu privire la natura dinamică a schimbării este importantă pentru că furnizează dovezi clare asupra naturii şi impactului schimbărilor în precipitaţii care pot fi folosite, spre exemplu, în planificarea şi organizarea autorităţilor în cazuri de urgenţă”, a precizat Hawcroft.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat comportamentul furtunilor actuale şi din viitor cu ajutorul modelării computerizate şi a tehnicilor de monitorizare a furtunii Echipa a putut evalua schimbările în frecvenţa şi intensitatea acestor cicloane extra-tropicale cu o consecvenţă mai ridicată decît în cazul studiilor anterioare.