ŞEDINŢA COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA TRAFICULUI DE FIINŢE UMANE

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a prezidat luni şedinţa Comitetului Naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane (TFU), a transmis Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

La începutul şedinţei, viceprim-ministrul Natalia Gherman, în calitate de preşedinte al Comitetului Naţional, a informat audienţa despre realizările comunităţii antitrafic pe parcursul trimestrului II al anului curent. În context, au fost audiate prezentările pe marginea Raportului privind traficul de persoane pentru RM (lansat la 19 iulie 2013) al Departamentului de Stat al SUA şi Recomandările experţilor europeni din Blocurile 2 şi 3 ale Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru RM. Totodată, Comitetul Naţional a luat act de domeniile prioritare, identificate de experţii GRETA, în care Guvernul trebuie să dezvolte o colaborare mai intensă cu Consiliul Europei în domeniul combaterii TFU, a examinat mecanismele şi serviciile medicale specializate necesare şi accesibile persoanelor cu dizabilităţi mintale şi a audiat prezentarea Studiului analitic elaborat de Misiunea OIM în R. Moldova privind investigarea şi judecarea cazurilor de trafic de persoane şi a infracţiunilor conexe.

La final, Comitetul a identificat şi aprobat priorităţile de activitate pentru următoarea perioadă a anului 2013, în vederea implementării politicilor naţionale antitrafic. Astfel, printre cele mai importante angajamente pe termen scurt, Comitetul şi-a asumat elaborarea Planului naţional de prevenire şi combatere a TFU pentru 2014-2016, operarea amendamentelor în domeniu la legislaţia penală, precum şi elaborarea unui Studiu privind conceptul Programului de compensaţii pentru victimele TFU, inclusiv lansarea acestuia.