ECOURI DE PESTE SECOLE: DIALOG EMINESCIAN

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” s-a desfăşurat recent la Craiova, România. Organizat de Fundaţia Europeană „Mihai Eminescu” şi Academia Internaţională „Mihai Eminescu” şi sprijinit de autorităţile locale, evenimentul a întrunit poeţi reprezentativi contemporani, circa 60 la număr, de pe cele patru continente ale lumii, precum şi valoroşi oameni de ştiinţă şi arte – s-a dorit ca aceştia să intre în contact direct cu cultura română. Invitaţii sosiţi din Grecia, Turcia, Italia, Maroc, Republica Moldova, Belgia, Spania, SUA, Iran, Kenya, Azerbaidjan, Kosovo, Belarus, Austria, Norvegia, Serbia, Bulgaria, Bangladesh, Costa Rica, Rusia, Japonia, Ungaria şi România s-au bucurat de ospitalitatea organizatorilor Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, dar şi de peisajul minunat de toamnă, din care se evidenţiază, splendidă şi măreaţă, Cetatea Banilor.

Din partea Republicii Moldova au participat la această manifestare artistică de anvergură internaţională academicienii: Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare; Eugen Doga, compozitor; scriitorul Nicolae Dabija, redactor-şef al săptămînalului „Literatura şi Arta”.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc în somptuoasa Sală a Oglinzilor de la Muzeul de Artă din Craiova, unde, conform mass-mediei din România, bun venit le-au urat invitaţilor preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, prefectul de Dolj, Nicolae Sorin Răducan,şi viceprimarul Craiovei, Dan Daşoveanu. Tot aici s-a desfăşurat ceremonia de acordare a premiilor anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”, fiind conferite 13 distincţii pentru poezie, proză şi critică literară, dar şi în alte domenii, precum medicina, fizica, ştiinţele juridice etc.

Ecouri 2 copy.jpg

Da, a fost un premiu şi pentru fizică, dat fiind că poetul năzuinţelor şi setei de absolut, Mihai Eminescu, nu a fost pasionat doar de poezie, ci şi de ştiinţe, inclusiv de fizică, de astronomie, de filozofie etc., de cunoştinţe, în ansamblu. Laureat al Premiului pentru fizică şi deţinător al Medaliei „Mihai Eminescu” a devenit remarcabilul om ştiinţă Valeriu Canţer, pe post şi de preşedinte al Societăţii de Fizică din Republica Moldova. Apropo, recent la sfîrşitul lunii august, la Istanbul,savantului i-a fost înmînat Premiul Uniunii Balcanice de Fizică pentru excelenţă în dezvoltarea cercetăriişi consolidarea cooperării în spaţiul balcanic.

O altă personalitate care ne reprezintă cu brio cultura muzicală în lume, un îndrăgostit de-o viaţă de creaţiile lui Mihai Eminescu şi ale Veronicăi Micleeste compozitorul Eugen Doga.Prezenţa unor personalităţi de marcă ale culturii mondiale la Craiova, printre care s-a numărat şi marele compozitor român, Eugen Doga, recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice, face ca Bănia să fie în aceste zile polul poeziei şi al culturii mondiale”,s-a menţionat în cadrul festivalului mondial de poezie. Pentru activitatea sa prodigioasă compozitorul de la Chişinău a fost ales în calitate de membru de onoare al Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”.

Nu putem să nu prezentăm şi nişte opinii inspirate,selectate din presa de peste Prut referitoare la evenimentul desfăşurat la Craiova:

Ion Deaconescu, scriitor, preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”: „Sub semnul lui Mihai Eminescu, reformatorul limbii şi culturii româneşti, mari creatori, printre cei mai importanţi poeţi din lume, sînt alături de noi spre a aprinde flacăra emoţiei şi a frumosului, poezia continuînd să fie cel mai generos remediu împotriva singurătăţii, indiferenţei, a urii şi a uitării. În această perioadă, extrem de dificilă, cînd lumea este bîntuită de conflicte, de violenţă, de războaie, cînd istoria şi-a ieşit din matca ei firească şi milioane de oameni îşi părăsesc căminele de teamă şi de frică, noi considerăm că poezia, cultura pot să mai salveze prezentul şi viitorul fiinţei. Nu întotdeauna literatura poate să schimbe lumea, dar cu siguranţă că îi provoacă pe oameni să fie mai buni, mai luminoşi, să aibă încredere unii în alţii şi să iubească…“.

Nicolae Dabija, scriitor: „Aţi reuşit, pentru a treia oară, să adunaţi cei mai importanţi poeţi de pe glob. Mai tare nu este ţara care are mai multe tancuri, ci ţara care are mai multe biblioteci. Mai puternică nu este ţara care are mai mulţi generali, ci mai mulţi poeţi. Nu este mai tare ţara care are mai mulţi soldaţi, ci mai mulţi cititori. Şi acest festival ne face puternici“.

Vladimir Nekleaev, poet, prozator, eseist, candidat la preşedinţia Belarusului, laureat al Premiului pentru poezie„Mihai Eminescu”:„Este o distincţie care mă bucură. Sînt fericit că am venit aici, unde sînt foarte mulţi oameni pe care îi cunosc, a căror opere le-am lecturat. Azi-dimineaţă am umblat prin oraş, pentru că atunci cînd vii pentru prima dată într-un loc, e păcat să dormi. Trebuie să-l vezi, să-l cunoşti. Am căpătat nişte impresii care vor putea deveni versuri. E un spirit special aici. Nu ştiu în ce constă, dar l-am simţit. Poate că au fost amplificate şi de senzaţia de libertate. Nu demult am ieşit din închisoare. Am fost contracandidat al preşedintelui. Pentru mine venirea aici este o stare de libertate specială”.

Premiile Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”, ediţia 2015:

Premiul pentru Poezie – Vladimir Nekleaev,

Premiul pentru Proză – Slavco Almăjan,

Premiul pentru Critică Literară – Dante Maffia,

Premiul pentru Ştiinţe Juridice – Ludmila Nosova,

Premiul pentru Medicină – Mihai Voiculescu,

Premiul pentru Fizică – Valeriu Canţer,

Premiul pentru Pictură –Constantin Mihalache,

Premiul pentru Design – Regina Schrecker,

Premiul pentru Prezervarea şi Conservarea Artei Moderne – Radu Varia,

Premiul pentru Management Cultural Internaţional – Cristian Berceanu,

Premiul pentru Cercetări Financiar-Bancare – Cristi Marcel Spulber,

Premiul „Opera Omnia” pentru Cercetarea şi Conservarea Civilizaţiei Populare – Corneliu Ioan Bucur,

Premiul „Opera Omnia” pentru Medicină – Andrei Bondari.

Prezentare de Tatiana ROTARU