ECONOMIC, NE INTEGRĂM MAI REPEDE

Acordul de liber schimb cu UE ar putea fi semnat în cîteva luni

Dacă în privinţa Acordului de asociere şi a celui de regim liber de vize cu Uniunea Europeană sînt încă multe lucruri neclare şi nu se poate vorbi despre o dată concretă a semnării şi parafării acestora, atunci în ce priveşte Acordul privind zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător(AZLSAC) situaţia este mai limpede, mai încurajatoare. Aceasta a declarat-o Dirk Schuebel, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul recentei întîlniri cu jurnaliştii, şi o confirmă şi conducătorii Ministerului Economiei, care poartă răspunderea nemijlocită pentru rezultatele negocierilor privind conţinutul acestui acord.

 Astfel, Valeriu Lazăr, ministru în exerciţiu al Economiei, a declarat săptămîna trecută că tratativele dintre RM şi UE privind condiţiile acordului de liber schimb, care ar trebui să asigure pătrunderea nestingherită a mărfurilor moldoveneşti pe pieţele europene şi a tehnologiilor avansate în sfera producerii din ţara noastră, au ajuns pe ultima sută de metri. Deşi negocierile nu s-au încheiat, precizează acesta, este posibil ca pînă la şedinţa Consiliului de cooperare RM-UE, care va avea loc în luna iunie, curent, textul AZLSAC să fie finalizat şi acordul să fie parafat.

 În prezent, potrivit lui Lazăr, discuţiile dintre experţi sînt axate pe aspectele juridice. Doar un singur capitol, cel ce ţine de domeniul protecţiei produselor şi serviciilor autohtone, nu a fost abordat în procesul negocierilor de către reprezentanţii ambelor părţi. Acesta a evidenţiat faptul că poziţia RM de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului ne avantajează în procesul negocierilor, mai ales în ce priveşte convenirea asupra măsurilor de salvgardare. Lucru acesta contează foarte mult, precizează Lazăr, pentru că există un dezechilibru vădit între nivelul de competitivitate al produselor noastre şi cel al mărfurilor fabricate în ţările UE. Dar se speră că europenii nu ne vor face probleme în această privinţă, se vor arăta sensibili la preocupările producătorilor moldoveni, acceptînd instrumentele deja folosite în cadrul OMC care nu au permis discriminarea, marginalizarea agenţilor economici din ţara noastră.

Vorbind despre capitolele încheiate ale negocierilor, ministrul în exerciţiu al Economiei a comunicat că s-a convenit asupra unui echilibru rezonabil, benefic ţării noastre în ce priveşte domeniul industrial. El a dat asigurări că după semnarea Acordului privind zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu Uniunea Europeană fluxul de mărfuri produs de întreprinderile autohtone nu va avea de suferit din cauza avalanşei de mărfuri din ţările europene, deoarece, lucru înţeles, AZLSAC garantează şi pătrunderea liberă a produselor din UE pe piaţa RM, şi în acelaşi timp vom putea să beneficiem de oportunităţile care ni se deschid odată cu semnarea acestui document.

Cu atît mai mult cu cît, precizează Lazăr, la purtarea discuţiilor pe acest segment al acordului au fost implicaţi şi reprezentanţii celor mai importante sectoare ale industriei ţării şi, ca rezultat al unei comunicări deschise, eficiente, reprezentanţii UE au căzut de acord ca sectoarele industriale ale economiei RM cu cele mai sensibile niveluri de competitivitate să beneficieze de anumite clauze protecţioniste pe o anumită perioadă după parafarea documentului. În afară de aceasta, Valeriu Lazăr a mai adăugat că Guvernul RM va elabora un pachet de asistenţă din partea partenerilor de dezvoltare în vederea sporirii competitivităţii întreprinderilor autohtone, îndeosebi acelor din sectorul agrar şi industrial. Or, spune el, toate ţările care au aderat la UE au beneficiat din partea acesteia de pachete solide întru creşterea nivelului de concurenţă a agenţilor economici.

Temperatura discuţiilor se ridică un pic, spune Lazăr, atunci cînd vine vorba de poticile tarifare la produsele alimentare. Deloc întîmplător, explică dînsul, fiindcă este un tărîm extrem de sensibil. Pe de o parte, potenţialul ţării noastre este foarte mare, pe de altă parte, intervin grupurile de mărfuri, mai ales cele ce vizează domeniul agroalimentar, la care se ţine foarte mult în economia Uniunii Europene. Aşa că experţii noştri atît din Ministerul Economiei, cît şi din cel al Agriculturii şi Industriei Alimentare, au cel mai mult de lucru. Însă, principalul este că nu trebuie să ne grăbim, explică acesta, pentru că sectorul dat este unul strategic pentru RM şi de calitatea acestor negocieri va depinde soarta ulterioară a celui mai însemnat domeniu al economiei ţării.

Se vorbeşte mult despre avantajele AZLSAC, dar răsună şi voci care vin să semnaleze anumite riscuri pentru agenţii economici din ţara noastră. Ministrul în exerciţiu al Economiei crede că acest acord poate deranja doar pe acei care încă nu au înţeles că a face business este ceva foarte responsabil, înseamnă a dezvolta strategii, a demonstra aptitudini în ce priveşte gestionarea finanţelor, a investi în structura calităţii. Frumos spus, dar ce facem cu acei care sînt aşi la urzirea şi realizarea de atacuri raider, mai ales că aceştia figurează printre cei mai prosperi oameni de afaceri de la noi?

 Vlad LOGHIN