ECONOMIA EUROPEANA ESTE VERIGA SLABA DIN EXPANSIUNEA ECONOMIEI MONDIALE

Economia Europei pare a fi veriga slabă din expansiunea economiei mon­diale după încetinirea din primul tri­mes­tru al acestui an, scrie Bloomberg. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a anunţat că principalii săi indi­catori arată „semne de înce­ti­nire a ritmului de creş­tere“ în zona euro ca în­treg şi în cele mai mari trei economii ale aces­teia, Ger­­mania, Franţa şi Italia. Prin comparaţie, re­gi­­unea celor 35 de ţări membre ale OCDE şi Sta­tele Unite dau semne de creştere „stabilă”, iar indi­catorul privitor la China dă semne de acce­le­rare a creşterii eco­no­mi­ce. Datele survin pe fondul unei dezbateri care încearcă să deter­mine dacă încetinirea înregistrată de econo­mia europeană la începutul anului este temporară, datorîndu-se factorilor meteorologici, sau se va dovedi mai persistentă.

În primul trimestru al acestui an, zona euro a înregistrat cel mai lent ritm de creştere din ultimul an şi jumătate, confirmînd temerile privind o viitoare încetinire în regiune după un an 2017 peste aşteptări, potrivit Financial Times. Economia zonei euro a avansat cu 0,4% în primele trei luni ale acestui an, în scădere de la 0,7%, ritm înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut. Ulti­ma dată ritmul de creştere a fost atît de lent în Vara anului 2016. Un declin al indi­catorilor privind în­cre­derea şi datele mo­deste legate de ex­por­turile şi producţia indus­tri­ală din Germania îi alertaseră pe eco­­nomişti cu privire la posibilitatea slăbirii ratei de creştere în primul tri­mestru.

Întrebarea pe care şi-o pun strategii este dacă încetinirea va fi una tem­­porară sau mar­chea­ză începutul unui declin mai pronunţat al per­for­manţei economice a re­giu­nii. Pînă acum, datele pentru cel de-al doilea trimestru sînt amestecate. Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, anunţa că banca va urmări datele din lunile următoare cu „precauţie“. Draghi a subliniat totuşi că strategii sînt în continuare optimişti că economia regiunii va rămîne suficient de pu­ter­nică pentru a susţine o creştere a in­flaţiei către ţinta de 2% a BCE.

Oficialii Băncii Centrale Europene nu sînt încă preocupaţi în legătură cu perspectivele economice ale regiunii. Guvernatorul Băncii Centrale franceze Francois Villeroy de Galhau a declarat recent pentru Bloomberg că deşi creşterea nu accelerează de la cel mai bun ritm dintr-un deceniu înregistrat anul trecut, “aceasta se menţine la un nivel foarte solid”. (Ziarul Financiar.ro