E NORMAL SA TE TREZESTI NOAPTEA DE MAI MULTE ORI? AFLA CE SPUN SPECIALISTII

Adulții, mai ales femeile trecute de 50 de ani, se trezesc adesea de 3 – 4 ori pe noapte. După ce trecem de o anumită vîrstă, somnul nu mai este la fel de profund și odihnitor ca în copilărie. Iată de ce te trezești noaptea și ce înseamnă acest lucru.

 Adulții nu mai reușesc să se odihnească noaptea la fel de bine ca adolescenții sau copiii. Este normal ca, după 25 sau 27 de ani, somnul de noapte să aibă sincope.

Specialiștii spun că dormim pe etape, iar fiecare ciclu de somn profund durează între 90 și 120 de minute. Este firesc să ne trezim între două cicluri de somn și chiar de mai multe ori pe noapte, mai ales dacă suntem prea obosiți sau dacă avem probleme de sănătate.

 

Ciclurile de somn, un fenomen firesc

Mulți oameni se simt frustrați că se trezesc noaptea cam la aceleași ore și nu mai reușesc să adoarmă imediat. Acest lucru arată că ceasul biologic este setat pe anumite cicluri de somn sau că, din contră, este perturbat de anumite angoase și probleme pe care subconștientul le aduce în prim plan în timpul somnului.

De cele mai multe ori ne trezim noaptea pentru că ne doare ceva, pentru că ne este sete sau pentru că avem nevoie de toaletă. Iar aceste probleme încep să devină mai frecvente odată cu trecerea anilor, ceea ce face ca după 40 sau 50 de ani să ne trezim tot mai des, susține David Cunnington, specialist în problemele somnului și directorul Centrului de Studiu pentru Problemele Somnului din Melbourne.

 

De ce te trezești noaptea la aceleași ore?

Chiar dacă trezitul noaptea este un fenomen firesc pentru adulți, acesta are anumite semnificații pe care medicina chineză a încercat să le explice cu multe secole în urmă.

 

Dacă te trezești noaptea între orele 21 și 23

Abia ai adormit și te trezești înainte de miezul nopții. Învățații chinezi spuneau că acest lucru se întîmplă din cauza grijilor pe care le ai în familie. Azi le numim cu termenul generic stres, dar în esență este același lucru. Problemele cotidiene te fac să îți întrerupi somnul chiar înainte de a te odihni profund.

 

Dacă te trezești între orele 23 și 1 dimineața

Cauza ar putea fi emoțiile negative și dezamăgirile sentimentale. În această perioadă este activă vezica urinară care are rolul de a elimina din organism reziduurile, așa cum sufletul și subconștientul trebuie să scape de eșecuri.

 

Cînd te trezești prea des între orele 1 și 3 dimineața

Dacă te trezești noaptea la aceste ore și nici nu poți să mai adormi prea repede la loc, este posibil să fi acumulat multă nervozitate, resentimente sau ură. Încearcă să înveți să meditezi seara, înainte de culcare, și să asculți o muzică liniștitoare.

 

Cînd stai trează între orele 3 și 5 dimineața

Vechii astrologi chinezi considerau că, în acest interval de timp, se deschide sufletul și poți comunica mai ușor cu zeii, cu ființele superioare care îți pot modela destinul. Este un interval orar destinat introspecției și analizei, gîndurilor și ambițiilor pe care nu ți le-ai împlinit.

Sursa: libertatea.ro