Dupa manifestatia studentilor din Istanbul, Marti au fost arestate 17 persoane

Poliţia turcă a arestat Marţi 17 persoane, la o zi după o manifestaţie care a avut loc la Istanbul şi la care au participat sute de studenţi ai Universităţii Bosfor împotriva numirii unui rector apropiat partidului Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, informează AFP, potrivit agerpres. Poliţişti au efectuat descinderi în zori în 13 cartiere ale oraşului, a anunţat într-un comunicat Poliţia din Istanbul, potrivit căreia operaţiunea continuă prin căutarea altor 11 suspecţi.

Luni, o mie de persoane au manifestat lîngă campusul Universităţii Bosfor, pentru a protesta împotriva numirii, printr-un decret al Preşedintelui Erdogan, a lui Melih Bulu, 50 de ani, la conducerea acestei prestigioase instituţii publice unde predarea se face în engleză şi care a format o parte din elita Turciei.

Numirea acestei persoane din exteriorul universităţii, care a încercat în 2015 să candideze pentru un mandat de deputat sub culorile Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, a provocat un val de indignare.

În afară de relaţiile sale cu AKP, numirea prin decret prezidenţial este cea care a provocat furia studenţilor şi profesorilor. Dacă altădată rectorul Universităţii Bosfor era ales, Erdogan şi-a arogat puterea de a numi rectorii prin decret, după tentativa de puci eşuată din 2016, urmată de represalii şi de ţinerea din scurt a tuturor instituţiilor.

Anul acesta, Erdogan a scandalizat mediile academice după ce a numit prima dată un rector care să o înlocuiască pe populara directoare a Universităţii Bosfor, aleasă cu cîteva zile înainte de puciul eşuat.

Poliţia îi acuză pe cei 28 de suspecţi că au încălcat legea privind manifestaţiile şi „au opus rezistenţă unui poliţist în exerciţiul funcţiunii”. Un responsabil al cartierului general al Poliţiei de la Istanbul a afirmat că persoanele arestate nu sunt studenţi, ci membri ai unor „grupări de stînga extrem de marginale” care îi susţin pe protestatari.

Bastion tradiţional al unei puternice comunităţi de studenţi de stînga, Universitatea Bosfor a fost de mai multe ori ţinta autorităţilor turce în ultimii ani.

În pofida arestărilor, noi manifestaţii sunt prevăzute pentru Miercuri.