DUPA CORONAVIRUS, AR PUTEA FI MAI RAU DECIT DUPA UN RAZBOI MONDIAL

O nouă ordine mondială, falsificarea priorităților omenirii?

În timpurile moderne, referindu-mă la cele de după Al Doilea Război Mondial, nici SIDA și nici alte pandemii nu au provocat panica globală care acum a cuprins întreaga planetă din cauza coronavirusului. Fără nici o referire la multiplele teorii ale conspirației, credibile sau nu, voi nota doar cîteva chestiuni ale căror evidențe nu pot fi negate.

În mod cert, cel mai mare pericol pentru omenire este reprezentat de schimbările climaterice care amenință grav planeta, nu de coronavirus. SIDA, banala gripă, drogurile, alcoolul, tutunul, cancerul, diabetul etc. produc, anual, la nivel global, cu mult mai multe victime decît acest ”coronavirus apărut de nicăieri”, care oricum ”va trebui să fie sezonier”. Ceea ce nu s-a reușit, la nivel mondial, cu alte pandemii, se pare că se izbutește acum cu acest coronavirus. Acum, și probabil că nici în viitorul apropiat, nimeni nu va mai putea convinge comunitatea internațională că schimbările climatice sînt marele pericol, care deja acum au trecut în plan secund.

Mondializarea panicii provocate de coronavirus a atras și continuă să atragă dezastre care pot să le depășească pe cele provocare de un război mondial. Ultimul război mondial știm cu toții cum a schimbat istoria cel puțin a continentului european. Cum, însă, poate coronavirusul să schimbe actuala ordine mondială? Ca să răspundem măcar aproximativ la această întrebare, trebuie să vedem ce provoacă această pandemie la nivel mondial!

Dificultatea eradicării acestei pandemii constă și în aceea că ”unii terți” au instituit secretomanie în privința declanșării ei și a numărului real de victime. În acest context, panica mondializată pare să fie un ”apendice necesar”. Haosul provocat de coronavirus, la nivel mondial, dincolo de victimele omenești, printre multe altele, provoacă:

- Falimentul temporar al turismului.

- Falimentul serviciilor legate nu numai de turism – hoteluri, restaurante, parcuri de distracție, comerț stradal etc.

- Falimentul industriei de spectacol – teatre, filme, concerte, festivaluri naționale și internaționale etc.

- Falimentarea temporară a competițiilor sportive cu bugete uriașe, așa cum sînt fotbalul, tenisul, baschetul, boxul și altele.

- Falimentul multor bănci importante și reorganizarea altora în condiții de austeritate.

- Secătuirea pînă la limită a bugetelor naționale din cauzele arătate mai sus și în condițiile restrîngerii capacităților interne de producție și distribuție a produselor pe piețele interne și externe.

- Apariția unor noi curente politice populiste, reconfigurări naționale de politici dominante și dispariția unor lideri depășiți de evenimente, excepție făcînd țările în care Statul este extrem de puternic.

- Slăbirea autorității Uniunii Europene, fie și dacă ne raportăm la felul în care a ignorat situația din Italia, cum a reacționat cu întîrziere, iar asta și în contextul Brexit.

- Poate fi regîndită eficiența actualei formule birocratizate a ONU.

- Este iminentă retrasarea altor sfere de influență a unorState puternice.

- Falimentele naționale ale țărilor mai mici vor determina apariția de noi alianțe de țări pe criterii naționale etc.

Am oferit aici doar cîteva dintre consecințele pe care coronavirusul le poate declanșa în funcție de durata lui. Cu cît îi va fi amînată eradicarea, cu atît mai mult consecințele lui se vor accentua. Atunci, veți vedea, cum actuala Corectitudine Politică criminală se va întoarce ori spre Dumnezeu, ori spre tradițiile ancestrale ale Statului laic tradițional, istoric! Vom vedea! Oricum lumea e în schimbare! La fel, cum spuneam altădată, vom vedea și care sînt cîștigătorii din războiul omenirii cu coronavirusul!

Mihai CONŢIU