Dupa ce Biserica Catolica a decis sa ierte pacatele credinciosilor afectati de coronavirus, Plahotniuc cere acelasi lucru de la Justitia moldoveneasca si Mitropolia Moldovei

Biserica Catolică a decis să acorde Vineri, în anumite condiţii, "indulgenţă deplină" sau iertarea păcatelor credincioşilor afectaţi de pandemia de coronavirus, indiferent dacă sunt în spital sau în locuinţele lor, scrie Agerpres. Conform unui decret publicat Vineri de una dintre instanţele Vaticanului, iertarea se referă şi la alţi credincioşi catolici: profesioniştii din domeniul sănătăţii şi rudele care îngrijesc pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, expunîndu-se astfel la riscul de contagiune, precum şi persoane care se roagă suficient pentru pacienţi şi sfîrşitul pandemiei.

Pentru a beneficia de aceste indulgenţe, bolnavii trebuie să participe la un anumit număr de ceremonii religoase transmise la distanţă sau la alte forme de devoţiune, dînd dovadă în acelaşi timp de "un spirit detaşat de orice păcat", prevede decretul apostolic. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care se roagă pentru ei, citirea Bibliei, de exemplu, trebuie făcută "cel puţin o jumătate de oră".

În cele din urmă, Biserica îi iartă de păcate pe credincioşii catolici aflaţi în pragul morţii, cu condiţia ca aceştia să dorească să fie absolviţi de păcate şi dacă au recitat "cu regularitate cîteva rugăciuni în timpul vieţii". Într-o notă suplimentară, Sfîntul Scaun a precizat că absolvirea păcatelor poate fi făcută într-o manieră "colectivă" şi "fără o confesiune individuală prealabilă", în teritoriile cel mai grav afectate de pandemia de COVID-19.

Sîmbătă, 21 Martie, o sursă discretă din anturajul lui Vladimir Plahotniuc ne-a declarat: ”După ce domnul Plahotniuc a aflat de ucazul Bisericii Catolice, i-a însărcinat pe avocații săi ca să negocieze cu Ministerul Justiției și Guvernul Republicii Moldova să procedeze exact ca Papa în cazul dumnealui. Tot printr-un ucaz, dumnealui vrea să i se ierte păcatele, iar în schimb se angajează să construiască un spital, pe un teren din Colonița pe care i l-a donat bunul lui prieten creștin Mihai Ghimpu, la fel de rapid ca și chinezii, pentru tratarea celor infestați sau morți definitiv de coronavirus.

Aceeași iertare a tuturor păcatelor, domnul Plahotniuc o cere și de la Mitropolia Moldovei, angajîndu-se ca, în schimb, să-i construiască o fabrică de făcut lumînări cu mîna.” (Hadrian Cardu)