DUPA CE AU DEVORAT OI LA FLORESTI, LUPII AU POPOSIT SI IN ALTE RAIOANE DIN TARA

După ce, la sfîrșitul lunii decembrie, mai mulți lupi au devorat peste 20 de oi în satul Ciutulești, Florești, aceștia au ajuns în raionul Telenești, după care și în raionul Orhei.

Primarul de Ciutulești, Florești, Igor Burcă a precizat pentru IPN că, după ce mai mulți proprietari de ovine s-au plîns că peste 20 de oi le-au fost sfîșiate de lupi, un locuitor al satului a văzut un lup la marginea localității.

Radu Colța, vînător de la Ciutulești, spune că, atunci cînd a mers la vînătoare, a întîlnit mai mulți cîini vagabonzi, de culoare gri, care seamănă cu lupi. „Nu pot spune sută la sută că am văzut lupi. Am fost în stufărișuri, dar nu am întîlnit lupi. Nu am fost în fîșiile forestiere, pentru că nu avem dreptul să vînăm acolo. Cu o duminică în urmă, m-a sunat un băiat din sat și mi-a zis că a văzut un lup, pe imaș. Cînd am venit cu mașina acolo, am văzut un cîine mare, care seamănă cu lup. Erau și cîțiva ogari, cîini fără stăpîni, care s-au adăpostit pe lîngă niște stîne părăsite. Noi am omorît cîini vagabonzi, care sînt în apropiere de gunoiști. Este în lege: dacă întîlnim cîini care nu au centuri, avem dreptul să îi omorîm, pentru că ei distrug fauna, mănîncă păsări, care se află în curțile oamenilor”, a relatat vînătorul de la Ciutulești.

Radu Colța susține că, din auzite, niște lupi ar fi ajuns și la o stînă de la Căzănești, raionul Telenești. Vînătorul nu exclude faptul că, după ce au devorat ovine la Ciutulești, Florești, aceiași lupi au poposit mai tîrziu în comuna Căzănești, Telenești, și tot ei ar putea reveni înapoi la Florești, fiind în căutarea hrănii.

Primarul de Căzănești, Vasile Sîrbu, a confirmat faptul că recent niște lupi au devorat oi de la o stînă din satul Vaduleca, comuna Căzănești, care se află la marginea pădurii.

Tudor Șchiopu, proprietar de ovine din satul Vaduleca a relatat că, acum două săptămîni, a văzut cum un lup i-a alungat jumătate din cele peste 250 de oi pe care le crește, iar atacul a avut loc chiar în amiaza zilei. „A fost nevoie de cinci ore ca să găsesc oile speriate, pentru că era ceață. A doua și a treia zi am găsit șapte oi sfărîmate, erau rupte de lup. Oile atacate le găseam la doi-trei kilometri, una față de alta. Din oile atacate mai devreme, au rămas doar oasele, cele proaspăt ucise erau pline de sînge la gît”, a detaliat Tudor Șchiopu.

Potrivit lui, în cazul în care lupii parcurg 70-80 de km într-o zi, ei ar putea ajunge peste cîteva zile nu doar în alte raioane ale Republicii Moldova, dar și în România. „Dacă au de mîncare în zona asta, se opresc, dacă nu, merg mai departe. Am auzit că la Ciutulești, Florești, un proprietar de ovine și-a vîndut oile după ce a găsit peste 30 de oi spintecate de lupi. Eu nu le vînd, chiar dacă am avut pierderi de pe urma atacului lupilor, pentru că creșterea oilor e o sursă de existență”, a adăugat proprietarul de ovine de la Vaduleca, raionul Telenești.

Tudor Șchiopu a menționat că, potrivit unor prieteni de-ai săi, lupii ar fi ajuns acum trei zile în codrii Orheiului. Într-o gospodărie din satul Isacova, raionul Orhei, lupii ar fi atacat două bovine.

Primarul de Isacova, Stanislav Cvasnîi a precizat pentru IPN că a văzut un lup, la marginea satului, înainte de Revelion, dar nu a auzit de la săteni ca lupii să le fi atacat vitele.

Sursa: IPN