DUPA CATALONIA, REGIUNILE ITALIENE LOMBARDIA SI VENETO ORGANIZEAZA SI ELE UN REFERENDUM, PENTRU MAI MULTA AUTONOMIE

Regiunile italiene Lombardia și Veneto organizează duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie față de Roma, scrutin ce mult timp a trecut neobservat, dar care capătă acum o tentă particulară după referendumul privind autodeterminarea în regiunea spaniolă Catalonia, relatează AFP.

''Doriți ca regiunea voastră să dispună de forme suplimentare și condiții particulare de autonomie ?'', aceasta este întrebarea la care alegătorii din Lombardia și Veneto sînt chemați să răspundă în cadrul referendumului, ce se va desfășura între orele locale 7,00-23,00 (5,00-21,00 GMT).

Sondajele dau un net avantaj taberei ''DA'', dar adevărata necunoscută o reprezintă participarea la referendum.

Lombardia, cu ''capitala'' la Milano, și Veneto, la Veneția, sînt dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, ele reprezentînd 30 % din PIB-ul țării.

Acest scrutin, consultativ, este organizat la inițiativa președinților regiunilor, Lombardia, Roberto Maroni, și Veneto, Luca Zaia, amîndoi membri ai Ligii Nordului (extrema dreaptă).

Contrar Cataloniei, referendumul consultativ este prevăzut în Constituția Italiei.

Scrutinul este susținut de către Forza Italia lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), Mișcarea Cinci Stele (M5S (populistă) și de către multe sindicate și organizații patronale.

Partidul Democrat (centru-stînga, la putere) n-a dat nici un consemn, dar mai mulți dintre reprezentanții săi, precum primarul din Milano, vor vota ''DA'' la referendum.

Formațiuni de stînga, precum Partidul Comunist, au făcut în schimb apel la abținere, denunțînd ''risipa banului public'' pentru ''o farsă de referendum''.

Factura ar urma să ajungă la 14 milioane de euro în Veneto, dar se va ridica la 50 de milioane de euro în Lombardia, care a ales votul electronic odată cu cumpărarea de tablete costisitoare.

În Veneto, participarea trebuie să depășească 50 % pentru ca scrutinul să fie validat. Locuitorii acestei regiuni, unde identitatea este puternică și structura economică este compusă din multe mici întreprinderi, par să fie mobilizați.

În schimb, în Lombardia scrutinul nu interesează cîtuși de puțin, chiar dacă Milano este plin de afișe.

Sursa: Agerpres