DUBLA VICTORIE A RUSIEI

Administraţia americană traversează o perioadă proastă. Preşedintele Trump a criticat serviciul de informaţii precum şi presa din SUA, iar instituţiile statului au acuzat mai mulţi politicieni din anturajul preşedintelui că ar fi avut contacte neautorizate cu Rusia. În astfel de situaţie, Trump este practic lipsit de posibilitatea de a elabora o strategie a politicii externe.

În asemenea condiţii Kremlinul a organizat şi desfăşurat două întrevederi foarte importante pentru determinarea viitoarei configuraţii politice şi militare din regiune. Prima întîlnire a fost cu premierul din Israel, Binyamin Netanyahu. A doua – cu preşedintele Turciei, Recep Erdoğan. Interesant e că la ambele reuniuni tema Siriei a fost principala.

Netanyahu a sosit la Moscova, însoţit de mai multe persoane oficiale fiind sigur că va putea convinge Kremlinul în privinţa ameninţării iraniene, precum şi a dorinţei unor ţări arabe de a lichida Israelul.

Reacţia lui Preşedintelui Vladimir Putin a fost şocantă pentru premierul israelit. Netanyahu arăta de parcă ar fi primit o palmă peste faţă. Putin a spus: „Trebuie să vă debarasaţi de aceste născociri şi fantezii. Noi trebuie să colaborăm pentru soluţionarea problemelor acute din lume şi a crizelor regionale. Noi trăim într-o lume nouă, care se dezvoltă rapid, şi trebuie să tindem la un viitor mai bun”. Putin i-a sugerat lui Netanyahu să găsească soluţia care va apăra Israelul, însă că soluţia respectivă trebuie să fie paşnică, „iar în alt caz poate fi prea tîrziu şi Israelul va pierde orice şansă la reglementare paşnică”.

Întîlnirea lui Putin cu Erdoğan a fost şi mai interesantă. Turcia depune eforturi considerabile pentru a participa la eliberarea regiunii Rakka, pentru a avea bucata ei. Însă la conferinţa de presă de după întîlnire, Putin nu întîmplător a pomenit despre Iran. Preşedintele rus a vrut să-i amintească lui Erdoğan că Rusia şi Iran sînt parteneri în orice reglementare şi că preşedintele turc poate participa doar în cadrul acestui parteneriat. Turcia trebuie să aleagă: ori îşi coordonează acţiunile cu Rusia, rămînînd sub conducerea rusă şi participînd la toate acţiunile de combatere a terorismului în calitate de partener, ori părăseşte cooperarea economică, politică şi militară. De menţionat că între Rusia şi Turcia au fost încheiate mai multe acorduri economice, ale căror eficienţă depinde de Moscova.

După Al Watan Syria, Siria