DROJDIA ROSIE, ANTIDOTUL COLESTEROLULUI RAU

Drojdia roşie mai e cunoscută sub nume ca Hong Qu, Monascus, Monascus purpureus, orez roşu, drojdie de orez roşu, XueZhiKang, Zhi Tai.

Drojdia roşie este produsul orezului fermentat cu drojdie de Monascus purpureus şi e folosită în China ca medicament pentru menţinerea nivelului dorit de colesterol la persoanele sănătoase, reducerea colesterolului la persoanele cu colesterol ridicat, pentru indigestie, diaree, îmbunătăţirea circulaţiei sîngelui şi pentru sănătatea splinei şi a stomacului. În alimente, drojdia roşie este colorantul alimentar pentru raţă Peking.

Ingredientul activ din drojdia roşie este acelaşi cu cel din statine, medicamente utilizate pentru colesterol ridicat. De aceea drojdia roşie are toate efectele secundare posibile, interacţiunile medicamentoase şi precauţiile asociate cu acest tip de medicament. American Heart Association avertizează împotriva utilizării drojdiei roşii pe termen lung, deci e bine să vă sfătuiţi cu medicul înainte de a începe un astfel de tratament.

Drojdia roşie este eficientă în:

1. Colesterol ridicat. Unele cercetări arată că drojdia roşie, administrată timp de pînă la 6 luni poate reduce colesterolul total, lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL sau rele) şi trigliceridele. Cu toate acestea, acest produs specific conţine cantităţi mari de substanţe chimice similare medicamentelor statine, cum ar fi lovastatinul. O analiză arată că unele suplimente pe bază de drojdie roşie pot conţine pînă la 5 mg de statine per tabletă.

2. Boli de inimă. Utilizarea zilnică a 0,6-1,2 grame de drojdie de orez roşu, timp de 4,5 ani, în medie, scade colesterolul total, colesterolul rău şi trigliceridele. Reduce, de asemenea, riscul evenimentelor legate de boala cardiacă, infarct miocardic şi deces la persoanele cu antecedente de infarct miocardic.

3. HIV. Administrarea orală de drojdie roşie reduce nivelul colesterolului şi trigliceridelor la persoanele cu niveluri anormale asociate cu infecţia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) (SIDA).

4. Hipertensiune arterială. Drojdia roşie, asociată cu medicamente care scad tensiunea arterială, nu pare să reducă tensiunea la persoanele hipertensive, comparativ cu efectele medicamentelor care scad tensiunea arterială, în monoterapie. Cu toate acestea, drojdia roşie ar putea îmbunătăţi unele rezultate legate de inimă la pacienţii cu tensiune arterială crescută.

5. Diabet. Unele cercetări arată că administrarea a 600 mg drojdie roşie zilnic, timp de 8 săptămîni, poate reduce colesterolul total, trigliceridele şi zahărul din sînge la persoanele cu diabet zaharat. O altă cercetare arată că un consum de 1,2 grame de drojdie roşie, timp de 12 săptămîni, reduce colesterolul rău şi trigliceridele şi creşte lipoproteinele cu densitate mare (HDL sau bun) la persoanele cu diabet şi boli hepatice.

6. Boli de ficat. Unele cercetări arată că administrarea a 1,2 grame de drojdie roşie. zilnic, timp de 12 săptămîni, reduce nivelul enzimelor hepatice asociate cu leziunile hepatice şi subţiază sîngele la persoanele cu diabet zaharat şi un anumit tip de boală hepatică.

7. Alte afecţiuni. Drojdia roşie ajută şi în alte afecţiuni, dar mi sînt neceare cercetări suplimentare, pentru confirmări: indigestie, diaree, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, probleme ale splinei şi stomacului.

Atenţie! Drojdia roşie nu e recomandată gravidelor, femeilor care alăptează, celor cu afecţiuni renale sau astm.

Sursa: medicinenet.com