DREPTUL LA REPLICĂ

Citind articolul „Faceţi măcar ceva, domnilor guvernanţi”, postat în ziar la 16 iulie 2014 şi folosindu-ne de dreptul la replică, solicităm respectuos publicarea obiecţiilor noastre la acest articol.

  1. Articolul respectiv ştirbeşte imaginea autorităţilor locale (primar, Consiliu Local) prin învinuiri neîntemeiate din partea Administratorului Claudia Pletea, care, în comun cu feciorul său, Tudor Pletea, la moment consilier orăşenesc, vădit urmăreşte scopul acaparării sectorului de teren din centrul oraşului Străşeni. De menţionat este faptul că consilierul Tudor Pletea, pe parcursul a 3 ani de activitate în consiliul local, nu a dispus nici o iniţiativă decizională în folosul comunităţii, urmărind doar scopul soluţionării chestiunilor personale, ce ţin de atribuirea terenului aferent blocului de locuinţe. De nenumărate ori s-a pronunţat că acesta a fost motivul pentru care a candidat pe lista consilierilor locali.
  2. Autorităţilor actuale li se aduc învinuiri de adoptare a deciziilor cu încălcarea prevederilor legale (art. 5, 8 ,9 a Legii Condominiului în fondul locativ nr.913-XIV). Legalitatea deciziilor adoptate însă a fost şi este verificată la moment de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat pe parcursul a 30 zile din momentul adoptării, prin urmare, expunerea dnei Claudia Pletea nu poate prevala asupra Deciziei unui organ de control competent din Republica Moldova.
  3. Terenul menţionat este proprietate publică, prin urmare, autoritatea locală (Consiliul Local) decide destinaţia şi utilizarea, şi nicidecum administratorul Asociaţiei, Claudia Pletea.
  4. Potrivit art.8 alin. (1) al Legii Condominiului în fondul locativ nr.913-XIV din 30.03.2000, hotarele teritoriului condominiului în ansamblu existent se stabilesc de către autoritatea administraţiei publice locale, nicăieri nefiind stipulat în Lege despre stabilirea hotarelor de către alte autorităţi sau persoane fizice, fapt solicitat de Administratorul Asociaţiei, dna Claudia Pletea.
  5. Administratorul Asociaţiei, Claudia Pletea, tăinuieşte documentele (Dosarul de Inventariere Tehnică din 09.12 1982, altele), transmise o dată cu transmiterea blocului către Asociaţie, unde este fixată suprafaţa exactă a terenului anterior nr. cadastral 8001107034 – suprafaţa de 0,0327 ha, fapt ce poate fi confirmat prin Actul de constatare pe teren la modificarea planului cadastral din 12 mai 2014, Extras din Registrul bunurilor imobile (se anexează), nicidecum nu 0,2233 sau altă suprafaţă care se solicită la moment de dna Claudia Pletea.
  6. În anul 2013, Primăria or. Străşeni, la cererea Asociaţiei de Coproprietari privind transmiterea terenului, a solicitat OCT Străşeni stabilirea hotarelor terenului aferent blocului locativ. După efectuarea lucrărilor de măsurare şi întocmirea planului geometric, OCT Străşeni a conferit terenului respectiv un nou număr cadastral, ceea ce constituie o eroare (acelaşi teren, dar 2 numere cadastrale diferite). În urma depistării erorii Primăria or. Străşeni, a iniţiat procedura de actualizare a terenului cu nr. cadastral iniţial 8001107034 (la moment este nr. cadastral 8001107467), fapt ce poate fi confirmat prin Actul de constatare pe teren la modificarea planului cadastral din 12 mai 2014, Extras din Registrul bunurilor imobile (se anexează),
  7. Formarea bunurilor respective (nr. cadastral 800110440, 800110441) a avut loc pînă în anul 2011(un alt primar şi Consiliu Local), prin urmare nu pot fi aduse învinuiri autorităţilor existente. Doar în 2013, aceste terenuri au fost înregistrate cu recunoaşterea dreptului de proprietate a UAT Străşeni, temei fiind Decizia Consiliului Local nr.6/12 din 16 septembrie 2013 (se anexează).
  8. Pentru ameliorarea situaţiei şi soluţionarea chestiunii, Consiliul Local a decis instituirea unei comisii de lucru în scopul stabilirii hotarelor (Procesul verbal se anexează).
  9. Terenul respectiv, din centrul localităţii, pînă în anul 2011, era transformat în gunoişte, neamenajat, pe alocuri cu uscături, după recoltarea de toamnă, care nu se adunau pînă în perioada de primăvară a anului următor. Conform Planului Urbanistic existent, acest teren urmează să fie amenajat ca spaţiu verde (Parc public) şi autorităţile actuale, avînd altă viziune, doresc amenajarea acestui teren cu excluderea coteţelor de găini din centrul oraşului. Mai mult ca atît, pe terenul respectiv, contrar normelor legale, nerespectînd procedura de transmitere prin licitaţie de arendă sau vînzare-cumpărare a terenului, dna Pletea Claudia şi-a instalat o gheretă, ce a transmis-o ulterior în arendă.
  10.  Prin Decizia Consiliului Local, s-a propus scoaterea la licitaţie a terenului nr. cadastral 8001107440, după consultare cu membrii Asociaţiei, în mod special cu consilierul Tudor Pletea, pentru a masca coteţele şi construcţiile auxiliare din preajma blocului locativ, care dau centrului localităţii un aspect neestetic, respingător, neamenajat, contrar Planului Urbanistic General al oraşului. Prin urmare, decizia aparţine autorităţii deliberative şi nu primarului, învinuit în depăşirea atribuţiilor de serviciu. Aceasta denotă lipsa elementarelor cunoştinţe în domeniul cadrului legal ce ţine de competenţele Consiliului şi atribuţiile autorităţii executive. Mai mult ca atît, orice bun public se realizează doar prin licitaţie publică, prin urmare, este absurdă discuţia privitoare la persoane concrete care au interese. Membrii Asociaţiei, inclusiv Claudia Pletea, au dreptul să participe la licitaţie pentru a procura aceste bunuri formate, fapt stipulat în cadrul legal existent şi în multiplele răspunsuri la Demersurile Primăriei or. Străşeni din partea Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova (se anexează).

3 unnamed.jpg

4 unnamed.jpg

5 unnamed.jpg

6 unnamed.jpg

7 unnamed.jpg

Considerăm atitudinea consilierului Tudor Pletea şi a Administratorului Asociaţiei Claudia Pletea una contrară comunităţii în întregime, aceştia urmărind doar scopul soluţionării chestiunii personale, ignorînd interesele tuturor cetăţenilor din oraş, care au acordat încredere consilierilor la alegerile locale pentru a soluţiona problemele de interes general în comunitate.

Locuitori ai oraşului Străşeni

1 unnamed copy.jpg