DRAGUTANU, BANCHERUL MAFIEI

„Grenada aruncata” în balconul guvernatorului BM – un posibil debut al „terapiei prin soc”

Mihai CONŢIU

„Ştirea-bombă" lansată în dimineaţa zilei de Luni, 1 Februarie, a fost… o grenadă aruncată de un necunoscut în balconul palatului rezidenţial personal al guvernatorului demisionar al BNM, Dorin Drăguţanu, în jurul orelor 03,00 din taina nopţii. Dacă Drăguţanu ar fi fost un bancher incoruptibil, responsabil şi un adevărat paznic, de nădejde, al visteriei naţionale, am fi fost tentaţi să-l victimizăm. Puteam lesne să bănuim că ar fi atentat la viaţa sa mafioţii din sistemul bancar, cei care n-au putut fura din cauza vigilenţei guvernatorului, numai că lucrurile nu stau aşa.

Întreaga activitate a lui Drăguţanu din fruntea BNM ne demonstrează că el nu a fost nimic altceva decît un bancher al Mafiei. Omul este atît de mînjit încît nici 200 de ani de puşcărie nu ar fi destui. Miliardul de euro nu putea fi furat fără acceptul şi supravegherea lui atentă. Să nu uităm nici de abuzurile lui mai „mărunte”, prin care sieşi şi subalternilor săi şi-au acordat, de la BNM, împrumuturi grase la o dobîndă simbolică de 0,50%!

După numirea sa ca guvernator, avea dreptate un bancher european care mi-a spus că a fost numit doar ca să spele bani. Aceasta era specialitatea lui, căci absolut nici o experienţă rezonabilă în sistemul bancar nu-l recomanda pentru un astfel de post. Dar să revenim la ştirea bombă cu grenada pentru jocul copiilor!

Scribii oligarhului au şi identificat autorul

Simptomatic ni pare faptul că în cursul zilei de 1 Februarie unele surse mediatice amatoriceşti (bloggeri) din subordinea oligarhului Plahotniuc au putut „proba” cine-i vinovatul – Veaceslav Platon. Un blogger de casă al PD, care pînă mai ieri cerea capul lui Tudor Baliţchi de la Vamă şi acum a uitat de el după ce „s-a închinat Mafiei”, a emis un scenariu diabolic din care noi „trebuie” să înţelegem bine că Veaceslav Platon este în spatele acestui „atac terorist”, iar Drăguţanu este o „biată victimă”. Tot despre „un atac terorist” şi „atentat la viaţa guvernatorului” a anunţat opinia „publikă” şi PublikaTV. Nu vreau să se creadă că luăm apărarea lui Platon, cu care ne-am războit în instanţele de judecată vreo cinci ani, căci aici este vorba despre o logică elementară şi raţionamente plasate în contextul realităţilor actuale din ţară.

Potrivit răspîndacilor oligarhului, „atentatul survine după ce „justiţiabilul” Drăguţanu ar fi dispus ca BNM să demareze mai multe controale la unele bănci pe care le-ar controla Platon. De asemenea, ni se mai comunică faptul că Platon ar fi declarat un război deschis BNM şi statului moldovenesc, dar şi că ar fi aliatul celor doi Ţopa, Victor şi Viorel, în finanţarea Platformei DA. Cu alte cuvinte, noi ar trebui să înţelegem că Plahotniuc şi Drăguţanu au declanşat o teribilă luptă împotriva celor care atentează la siguranţa sistemului bancar naţional! De tot rîsul! Hoţul strigă hoţii! Este deja cunoscută rivalitatea îndelungată dintre Plahotniuc şi cei doi Ţopa, aşa că această asociere nu trebuie să ne mire. Oricum, Procuratura Generală aservită PD a demarat o anchetă, în urma căreia nu ne-am mira să aflăm că în spatele „atentatului” stau cei doi Ţopa, Platon, Statul Islamic, Traian Băsescu şi doi cardinali catolici de la Vatican.

Cît de prost e atentatorul? Cît de isteţ e Drăguţanu? Cine minte?

De regulă, cînd cineva atentează la viaţa unui personaj de talia lui Drăguţanu, înseamnă că avem de-a face cu un profesionist atent, cu cineva care acţionează de aşa natură încît să-l ştie pe guvernator că „e mort toată viaţa”. Ce atentat serios a fost cel despre care vorbim, în condiţiile în care este vorba despre o grenadă aruncată în balconul palatului lui Drăguţanu, care n-a reuşit decît să spargă nişte geamuri? Prea seamănă a făcătură, a înscenare de atentat cu o grenadă ce pare să fi fost mai mult o petardă ceva mai puternică! Dacă se voia cu adevărat executarea guvernatorului, atunci o mînă antrenată ar fi putut arunca grenada direct în încăperea în care se presupunea că se află Drăguţanu, prin spargerea geamului la impact.

O altă contradicţie ţine de declaraţiile privind prezenţa sau absenţa lui Drăguţanu la şi de la domiciliu. Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală a anunțat că „guvernatorul BNM și membrii familiei sale se aflau în casă, în momentul în care grenada aruncată pe balconul locuinței a explodat.” La rîndu-i, paznicul vilei lui Drăguţanu le-a spus reporterilor că nimeni nu se afla în casă în momentul exploziei, căci singura persoană care locuiește acolo este doar el.

Sigur că avem suficiente motive să credem în sinceritatea spontană a paznicului, nu în „declaraţia elaborată” a Procuraturii. Cu toate acestea, suntem aproape siguri că „singura variantă credibilă” va fi cea a Procuraturii. Paznicul poate fi convins uşor să-şi revizuiască declaraţia, să spună că era somnoros, traumatizat, mahmur…

După o „întîrziere destul de înţeleaptă”, spre orele 15,00, soţia lui Drăguţanu, Otilia, pe Facebook, face o declaraţie absolut contradictorie, aiuritoare. Prin aceasta, Otilia Drăguțanu confirmă declaraţiile Procuraturii, potrivit cărora familia se afla în casă în momentul deflagraţiei, adăugînd CĂ DACĂ AR FI AVUT PAZNIC, incidentul nu ar mai fi existat. Doamne, cît de proşti ne cred! Cu toate acestea, imaginile filmate îl surprind pe paznicul vilei declarînd că el păzeşte casa şi că nu era nimeni în ea atunci cînd a avut loc explozia (vezi video!).

Este clar că aici este vorba de mai mult decît despre un atentat real!

Cert este că acest „atentat”, pe un anumit palier interpretativ, trebuie să ni-l prezinte pe Drăguţanu ca pe o victimă, ca pe unul care, cu preţul vieţii, apără sistemul bancar de rideri, de Platon, Ţopa…, dar poate fi vorba despre mai mult!

Posibil debut de decapitare a rivalilor politici şi de afaceri prin acţiuni în forţă

Contradicţiile cu iz de minciuni apărute în urma „atentatului” asupra locuinţei lui Drăguţanu pare să fie un pretext şi un semnal pentru alte posibile atentate, sub diferite forme, de astă dată autentice, asupra altor rivali politici şi de afaceri ai actualei guvernări. Istoria ne demonstrează că orice guvernare ilegitimă îşi păstrează puterea cu orice preţ – prin teroare, crearea sentimentului de insecuritate în rîndul populaţiei, înscenarea de dosare penale rivalilor şi întemniţarea lor abuzivă, iar asta cu ajutorul Procuraturii, Justiţiei şi Poliţiei politice subordonate. Pe acest fond, aparatul mediatic propagandistic al guvernării totalitare încearcă să convingă populaţia că doar ea, Puterea, poate menţine ordine în ţară.

La „revenirea sa în politică”, Vladimir Plahotniuc a spus că vrea să recurgă la o „terapie de şoc pentru a scoate ţara din criza economică, socială şi politică”. Se pare că acest „atentat de circ” este debutul campaniei acestei „terapii”, iar asta trebuie s-o înţeleagă bine rivalii săi politici şi de afaceri.

„Lupta împotriva corupţiei” declanşată de actualul Guvern, iar asta prin intenţia nedeclarată de desfiinţare efectivă a PLDM, a început selectiv prin suspendarea din funcţie şi cercetarea reprezentanţilor liberal-democraţilor din fruntea Vămii, Fiscului şi Poliţiei Economice. Nu zicem că n-ar fi vinovaţi, dar de ce numai ei, nu şi cei din Procuratură, MAI, CNI, CNA…?

Probabil că Veaceslav Platon e destul de vulnerabil pentru ca „guvernarea anticorupţie” să-l captureze, dacă acesta nu va înţelege că trebuie să se supună. Plasarea lui în „complicitate” cu cei doi Ţopa şi în calitate de cofinanţator al protestelor nu este întîmplătoare. Acuzîndu-l penal pe Platon, nu neapărat pe motiv că ar sta în spatele „atentatului de catifea”, Plahotniuc îşi poate imagina că poate transfera, în totalitate, asupra acestuia renumele de unic rider.

„Terapia de şoc” a „guvernării Plahotniuc” este abia la început. Dacă nu va capitula, următorul poate fi Renato Usatîi, împotriva căruia se pare că sunt în rezervă vreo 17 dosare penale. Şi PLDM are şanse să ajungă la guvernare, cînd Valeriu Streleţ „va fi programat” să fie ţintuit penal. Lui Igor Dodon nu prea au ce-i face, căci le-ar fi confortabil cu el într-o opoziţie parlamentară minoritară. Cu un Usatîi anihilat, compromiterea şi dispersarea Platformei DA ar fi doar o chestiune de timp.

Liderii protestatarilor au de ales – ori capitulează, ori luptă pînă la capăt, ori devin „deţinuţi politici” arestaţi din stradă, ori devin „deţinuţi penal”. Dacă vor rezista şi vor fi reprimaţi brutal şi arestaţi, atunci guvernanţii vor fi condamnaţi de întregul Occident. Vor pica în groapa pe care singuri şi-au săpat-o. Oricum, se va găsi cineva să vină cu nişte lopeţi şi să arunce pămîntul peste ei…!

Chiar mai crede cineva în autenticitatea „atacului terorist” împotriva geamurilor palatului de lux al lui Drăguţanu? Dacă ar fi fost real, pînă şi un copil ar fi reuşit să catapulteze o grenadă prin geamurile vilei lui Drăguţanu! În mod normal, dacă am fi trăit într-un stat de drept, lui Drăguţanu trebuia ca să i se asigure securitatea personală în spatele gratiilor puşcăriei, căci acolo îi este locul!

„Atentate cu bombe sau atacuri teroriste” programate mai pot fi, căci numai aşa guvernarea îşi poate „legitima” represiunile îndreptate împotriva opozanţilor. Ăştia chiar cred că moldovenii sunt nişte retardaţi! Dar un lucru este clar: acesta este stilul de guvernare al lui Plahotniuc!