DOUA PERSOANE AU FACUT GRIPA A H1N1

Două persoane din raionul Ungheni au făcut gripă A H1N1, după ce săptămîna trecută un bărbat din raionul Rezina s-a îmbolnăvit de gripă de tip B. În total, de la începutul sezonului rece au fost confirmate prin teste de laborator trei cazuri de gripă sezonieră.

Constantin Spînu, vicedirector al Centrului Naţional de Sănătate Publică, a specificat pentru agenţie că gripa A H1N1 a fost confirmată la un bărbat de 35 de ani. Pacientul suferă şi de tensiune arterială mărită. Bărbatul a fost internat la Spitalul Raional Ungheni.

Cel de-al doilea caz de gripă A H1N1 a fost depistat la o femeie de 59 de ani. Pacienta se afla în evidenţa medicilor cu insuficienţă cardiacă, diabet zaharat, obezitate. În urma investigaţiilor de laborator, s-a depistat că femeia avea şi pneumonie, iar aceasta ar putea fi o complicaţie a gripei, a menţionat profesorul universitar Constantin Spînu. Pacienta a fost spitalizată la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din capitală.

„Republica Moldova a intrat în sezonul de gripă. Nu este exclus că în următoarele zile vom avea mai multe cazuri de gripă sezonieră. Totodată, nu e vorba de o epidemie. Sînt expuse riscului de a face gripă copiii din focarele de tuberculoză, persoanele care trăiesc cu HIV, femeile însărcinate, persoanele bolnave de cancer, care urmează tratament prin radioterapie, dar şi pacienţii cu insuficienţă cardiacă, hepatică, renală, diabet zaharat sau obezitate”, a menţionat Constantin Spînu.

Sursa: Moldpres