Doua lovituri judiciare dure contra lui Trump

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a primit o dublă lovitură judiciară dură - fostul său avocat l-a implicat în mod personal în faţa unui judecător, iar fostul său şef de campanie a fost găsit vinovat la proces, relatează AFP. Este vorba despre două jurisdicţii diferite în două cazuri distincte, însă aceeaşi umbră planează asupra Tribunalelor din Alexandria şi New York - a miliardarului republican, al cărui mandat la Casa Albă este afectat de afaceri judiciare care implică mai mulţi apropiaţi şi ameninţă să-l atingă în mod direct. La New York, în faţa unui judecător federal din Manhattan, într-o sală de şedinţă înţesată, Michael Cohen, fostul său avocat personal, a pledat vinovat de opt capete de acuzare - de fraudă fiscală şi bancară şi încălcarea legislaţiei finanţării campaniei electorale.  

Juristul, vizibil abătut, cu o voce uneori tremurătoare, a recunoscut că a plătit 130.000 şi 150.000 de dolari către două femei care au afirmat că au avut o relaţie cu Donald Trump - în schimbul tăcerii lor - şi că a făcut acest lucru ”la cererea candidatului”, cu obiectivul de a evita dezvăluiri ”care ar fi adus prejudicii candidatului”. Această mărturisire este o adevărată bombă pentru cel care a obţinut, pînă la urmă, victoria în alegerile prezidenţiale din 2016, pentru că presupune că ar fi putut comite el însuşi un delict.  

Aceste plăţi către actriţa porno Stormy Daniels şi către Karen McDougal, o fostă playmate a revistei Playboy, care afirmă că au avut o relaţie cu Donald Trump la mijlocul anilor 2000, erau cunoscute, însă locatarul Casei Albe a negat pînă acum orice acţiune contrară legii în aceste cazuri. Lovitura este cu atît mai spectaculoasă cu cît vine de la un fost om loial Preşedintelui - paznicul unei părţi a secretelor sale -, care a lucrat timp de peste zece ani pentru magnatul în domeniul imobiliar newyorkez. Supranumit "pit bull-ul" lui Donald Trump, cel care s-a declarat o vreme pregătit ”să încaseze un glonţ” pentru puternicul său client, a hotărît pînă la urmă să-l abandoneze.

”Vînătoare de vrăjitoare”  

Michael Cohen s-a hotărît ”să spună adevărul despre Donald Trump", iar astfel a ”depus mărturie sub jurămînt” că Preşedintele american ”i-a cerut să comită o infracţiune”, a precizat într-un comunicat avocatul său Lanny Davis. ”Dacă aceste plăţi constituie o infracţiune pentru Michael Cohen, de ce nu ar constitui o infracţiune pentru Donald Trump?”, a întrebat el.

Capetele de inculpare reţinute împotriva lui Michael Cohen, care împlineşte în curînd vîrsta de 52 de ani, sunt pasibile de pedepse cumulate care ar putea atinge 65 de ani de închisoare. Pedeapsa sa - probabil redusă după ce a pledat vinovat - urmează să fie anunţată pe 12 Decembrie.

”Acestea sunt acuzaţii foarte grave, care reflectă un mod de funcţionare făcut din minciuni şi necinste, de-a lungul unei lungi perioade de timp”, a declarat procurorul federal din Manhattan Robert Khuzami la ieşirea de la Tribunal.  

Aproape în acelaşi moment, într-un paralelism judiciar evident, Tribunalul din Alexandria, în apropiere de Washington, l-a găsit pe Paul Manafort, un fost director de campanie al lui Donald Trump, vinovat de fraudă bancară şi fiscală. Juriul a dat doar un verdict parţial - nereuşind să se pună de acord asupra a zece dintre cele 18 capete de acuzare formulate împotriva fostului lobbyst sulfuros. Însă această hotărîre este simbolică, pentru că este vorba despre primul proces emanînd din ancheta rusă - o investigaţie tentaculară condusă de procurorul special Robert Mueller cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 şi la o posibilă complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump cu Kremlinul lui Vladimir Putin.  

”Mă simt foarte trist”, a reacţionat Preşedintele american în marja unei deplasări în Virginia de Vest referindu-se la Paul Manafort, un ”om bun”. El a evitat, însă, în mod atent, toate întrebările cu privire la Michael Cohen.  

”Nimic a face”  

Donald Trump a ţinut să amintească faptul că această decizie judiciară nu are ”nimic a face” cu o eventuală complicitate, pe care o neagă aprig de mai multe luni, denunţînd o ”vînătoare de vrăjitoare”. ”Unde este complicitatea?”, i-a întrebat el Marţi seara pe susţinătorii săi în cursul unui miting de campanie. ”Ei caută în continuare o complicitate. Unde este complicitatea? Găsiţi complicitatea!”.  

La Alexandria, Paul Manafort, în vîrstă de 69 de ani, a rămas tăcut la anunţarea verdictului. Lobbystul ”este dezamăgit” şi ”îşi evaluează toate opţiunile”, a declarat avocatul său Kevin Downing. El riscă o pedeapsă maximă de 80 de ani de închisoare. Însă judecătorul, dacă dă curs directivelor federale, ”ar putea să opteze pentru o pedeapsă între şapte şi aproape nouă ani”, a declarat pentru AFP un fost procuror federal, Jacob Frenkel. Data pronunţării pedepsei rămîne de stabilit.  

După două săptămîni de dezbateri foarte urmărite în Statele Unite, rezultatul procesului reprezintă o victorie - deşi incompletă - a procurorului special Robert Mueller şi slăbeşte totodată poziţia Preşedintelui. Ancheta rusă continuă, în pofida îndemnurilor neîncetate ale Casei Albe, care doreşte să o vadă încheiată. (Sursa: News.ro)