DOUA FEMEI AU RAMAS FARA PROPRIETATI IN URMA FURTULUI DATELOR CU CARACTER PERSONAL

O femeie din sectorul Rîșcani al capitalei a rămas fără apartament în urma furtului datelor cu caracter personal, iar alta a fost deposedată de un teren și o casă în construcție din sectorul Buiucani. Instanța de judecată i-a găsit vinovați pe trei inculpați și i-a condamnat la 18, 12 și, respectiv, 5 ani și 6 luni de închisoare.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) precizează într-un comunicat de presă că bărbații au între 27 și 42 de ani și locuiesc în capitală. Unul dintre ei a mai fost condamnat și în 2017, pentru escrocherie, actualmente ispășindu-și pedeapsa.

Schemele au derulat în 2014-2015. Procurorii precizează că inculpații obțineau informații cu caracter personal ale proprietarilor, inclusiv de la Oficiul Cadastral. Ulterior, la notar se prezentau cu persoane asemănătoare, cu buletine de identitate false și perfectau procuri prin care le împuterniceau pe alte persoane recrutate să vîndă imobilele.

„Ultimele s-au dovedit a fi persoane vulnerabile – un om al străzii, dar și un bărbat cu probleme de sănătate mintală. Pe primul, inculpații l-au ajutat să-și restituie buletinul de identitate, pe care-l avea gajat pentru anumite datorii; iar celui de-al doilea bărbat i-au cumpărat vestimentație prezentabilă și costisitoare, pe care i-au oferit-o pentru întîlnirile organizate în scopul de vînzare a imobilelor, astfel încît să-i confere un aspect îngrijit și credibil de vînzător”, se menționează în comunicat.

Aceiași inculpați au fost găsiți vinovați că au privatizat un apartament prezentînd acte false către Consiliul municipal Chișinău. Suma totală a prejudiciului cauzat este de peste două milioane de lei.

Procurorii PCCOCS vor contesta sentința pronunțată de judecători în privința celor ce au fost condamnați la 18 ani și 12 ani, pentru că ar fi prea blîndă. În privința celui de al treilea condamnat, care este o persoană cu dizabilitate, sentința nu va fi contestată.

Sursa: IPN