Doua exercitii tactice comune ale fortelor aeropurtate din Rusia si Belarus

Forţele aeropurtate şi de operaţiuni speciale din Rusia şi Belarus vor efectua două exerciţii tactice comune în luna Martie, a anunţat, Duminică, Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de Interfax. Primul exerciţiu este preconizat să aibă loc în perioada 9-20 Martie, în regiunea rusă Ulianovsk (districtul Povoljie), fiind axat pe „teme de menţinere a păcii”, iar cel de-a doilea – pe teritoriul Republicii Belarus, din 15 pînă pe 27 Martie, concentrat pe coordonarea celor două armate în desfăşurarea de acţiuni comune defensive şi de atac pe timp de noapte şi de zi, se menţionează în text.

„Sosirea forţelor belaruse în Rusia pentru primul exercţiu este aşteptată în data de 9 Martie. După formarea unei unităţi combinate de paraşutişti din cele două ţări, timp de o săptămînă, vor fi simulate acţiuni pentru coordonarea lor pe teren”, specifică Ministerul rus al Apărării, precizînd că faza activă a acestui exerciţiu se va desfăşura în perioada16-19 Martie.

Rusia, potrivit acestuia, participă la acest exerciţiu cu 400 de militari şi aproximativ 100 de echipamente militare ale Brigăzii aeropurtate de asalt din Ulianovsk. Din partea belarusă, 80 de militari ai unităţii aeropurtate şi de operaţiuni speciale cu baza în Brest.

În plus, vor fi angrenate două elicoptere de atac Mi-24 şi şase elicoptere de transport Mi-8AMTŞ din Districtul militar Centru al Federaţiei Ruse.

Ministerul Apărării rus mai precizează că primul exerciţiu tactic ruso-belarus din 2021 se va desfăşura la centrul de antrenament ”Polivno” din regiunea Ulianovsk. Exerciţiul va fi supervizat de comandantul Unităţii de asalt de gardă din Ulianovski, locotenent-colonelul Vladimir Seliviorstov.

În paralel, în perioada 15-27 Martie, la centrul de antrenament ”Osipoviciski” din regiunea Minsk (Belarus), va fi organizat un alt exerciţiu comun al forţelor armate ale celor două ţări. „Unităţile de paraşutişti ruşi şi belaruşi vor pune la punct acţiuni speciale comune ale unui batalion aeropurtat întărit în defensivă şi ofensivă, pe timp de zi şi pe timp de noapte”, se arată în comunicatul de presă.

La cel de-al doilea exerciţiu, din partea Rusiei vor participa 90 de militari ai Regimentului aeropurtat de asalt din cadrul diviziei din Pskov. Din partea belarusă, peste 400 de paraşutişti şi circa 100 de echipamente de tehnică militară din cadrul unităţii aeropurtate din Vitebsk.

Anterior, presa rusă comunicase că, la 5 Martie, la Moscova, au avut loc negocieri între miniştrii Apărării rus şi belarus, Serghei Şoigu, respectiv Viktor Hrenin, în cadrul cărora a fost discutat un plan de măsuri de cooperare militară ale coaliţiei pe 2021.

Generalul de armată Serghei Şoigu a spus că cele mai ample manevre comune dintre cele două ţări vor fi ”Zapad-2021”, preconizate în Septembrie, iar Rusia şi Belarus au planificat activităţi de colaborare militară şi în cadrul Organizaţiei de cooperare de la Shanghai, CSI şi Tratatului de securitate colectivă.

Referitor la discuţiile de Vineri, ministrul rus al Apărării a specificat că principala temă a vizat colaborarea privind sistemul comun de apărare antiaeriană al Rusiei şi Belarus.

În finalul acestor convorbiri, Ministerul Apărării rus a indicat că cei doi miniştri au convenit asupra înfiinţării a trei centre de instruire pentru pregătirea comună a personalului militar. Două dintre ele vor fi desfăşurate în Federaţia Rusă (regiunile Nijni Novgorod şi Kaliningrad), iar al treilea în Belarus (regiunea Grodno).

La începutul lunii Martie, Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că el consideră oportun desfăşurarea unor avioane ruseşti pentru activităţi comune.

La 16 Februarie, premierul rus Mihail Mişustin dăduse dispoziţie ca Ministerul Apărării împreună cu Ministerul de Externe să angajeze negocieri cu Minskul privind prelungirea utilizării a două facilităţi militare de către Armata rusă pe teritoriul belarus.

Din 1995, în Belarus sunt amplasate două instalaţii militare ruse – al 43-lea nod de comunicare al Flotei ruse ”Vileika” şi staţia radar ”Volga”, parte a sistemului rus de avertizare privind un eventual atac cu rachete.

În plus, Ministerul de Interne din Belarus şi Rosgvardia – Garda Naţională din Rusia înfiinţată de Preşedintele rus Vladimir Putin în 2016 pentru reprimarea manifestaţiilor – au convenit sa coopereze pe fondul protestelor în protecţia ordinii şi securităţii publice, precum şi în lupta împotriva terorismului şi extremismului.