Două stele s-au stins în aceeaşi dimineaţă

Contra morţii n-are/ Nici Dumnezeu putere… (Mihai Eminescu) 

În dimineaţa zilei de 15 martie s-a stins steaua Georgetei Ciorici la numai 55 de ani. Aproape necunoscuta cîntăreaţă s-a făcut  cunoscută prin evoluările sale împreună cu sora ei mai mare cu un an, Oxana Ciorici, în formaţiile „Noroc” (1985-1992) şi „Legenda (1992). Apoi, s-a retras din activitatea concertistică. La ultima întîlnire, acum cîţiva ani, mi-a spus că lucrează la o grădiniţă de copii. Georgeta a iubit copiii, muzica şi florile de casă. Îngrijea de foarte multe flori şi vorbea cu ele cu multă dragoste, de parcă ar fi fost membre ale familiei sale. Boala grea i-a întrerupt cîntecul…Dumnezeu să o odihnească în ceruri!

În aceeaşi dimineaţă, în unul din saloanele Spitalului Republican a trecut în alte tărîmuri cantautorul Mircea Guţu. El a suferit de o tumoare la pancreas. Boala nemiloasă îl atacase la 48 de ani, transformîndu-l dintr-un bărbat de 115 kg,  într-o persoană chinuită de 73 kg.  El a considerat cele două cumpene din viaţă drept hotărîtoare. La 36 de ani a suportat cu greu divorţul de familie. Cea de a doua cumpănă a fost depistarea tumorii la 48 de ani. Mircea a crescut două fete. Irina, fiica cea mai mare, munceşte în Italia. La cîte nunţi a cîntat acest bărbat vesel şi tot n-a ajuns în calitate de socru mic, să i se cînte şi lui în mod expres. Iar în toamnă trebuia să o ducă pe cea mică la şcoală…

Îşi dorea mult un concert la 50 de ani, să-şi cheme toţi prietenii şi să mai cînte o dată „Raţa”. Noroc de Alexandru Vdovicenco, coleg de breaslă şi vecin, care a anticipat evenimentele, organizîndu-i cel din urmă concert, la care au cîntat 40 de interpreţi. A fost adus în scena Filarmonicii şi Mircea. Iar peste două zile, la ora 2 şi 45 minute de noapte, sufletul lui se ridicase în ceruri. Se spune că de această straşnică boală au murit Stive Jobs şi Patrick Swayze, nişte celebrităţi americane care aveau mulţi bani şi spitale performante la dispoziţie. Însă nimic nu i-a salvat.

Corpul neînsufleţit al lui Mincea Guţu a fost înhumat la Cimitirul Central de pe strada Armenească. La 27 iunie, el ar fi împlinit 50 de ani…Dumnezeu să-i ierte păcatele şi talentul.

Ion BORŞ