DOTAREA PACIFICATORILOR RUŞI CU ELICOPTERE A FOST DOAR O PRESUPUNERE

Autorităţile moldoveneşti nu au fost abordate cu referire la dotarea pacificatorilor ruşi cu elicoptere. Şeful Biroului pentru Reintegrare, George Bălan, a declarat pentru IPN că informaţiile recent apărute în presă despre dotarea pacificatorilor ruşi cu elicoptere a fost o presupunere a unui jurnalist rus, care ar fi spus că pe viitor este posibilă relansarea zborurilor cu elicopterele în Zona de Securitate.

George Bălan afirmă că o astfel de decizie se ia numai cu acordul autorităţilor moldoveneşti şi după discuţiile în cadrul Comisiei Unificate de Control, dar nu s-a făcut nicio propunere la nicio şedinţă a comisiei. Totuşi, şeful Biroul admite că una din părţi ar putea aborda această chestiune în viitor.

Cît ţine de poziţia autorităţilor moldoveneşti, George Bălan spune că aceasta rămîne neschmbată – în Zona de Securitatea nu este nevoie de elicoptere sau maşini blindate. Situaţia este calmă şi trebuie găsite soluţii pentru rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean.

Recent un post de televiziune rusesc a difuzat informaţia că pacificatorii ruşi ar putea să patruleze linia administrativă în Zona de Securitatea cu elicopterele şi că administraţia de la Tiraspol salută această iniţiativă.