DOSARUL „EX-DEPUTATII PLR CONTRA GUVERNULUI R. MOLDOVA PE CAUZA CONCESIONARII ILEGALE A AEROPORTULUI INTERNATIONAL CHISINAU” LA O NOUA AMINARE

Curtea de Apel Chișinău a amînat pe 28 decembrie continuarea examinării dosarului concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Amînarea a fost solicitată de reprezentantul Guvernului într-o cerere scrisă depusă în instanță în dimineața zilei de 28 decembrie.

În procesul examinării cererii de amînare s-a profilat poziția părților implicate în procesul care durează mai mult de doi ani. Reclamanții – ex-deputații PLR și avocații - au susținut amînarea ședinței de pe 28 decembrie, pe motiv că examinarea cauzei în lipsa reprezentantului Guvernului, așa cum s-a procedat în ultima ședință din 17 decembrie, ar introduce în proces cel puțin două elemente noi deosebit de grave. Primul ar fi că Guvernul nu mai consideră concesionarea Aeroportului drept o învinuire serioasă pe care s-ar vedea obligată să o apere în justiție și al doilea, că această cauză a concesionării ilegale îi este indiferentă. Ambele interpretări postează Executivul de partea opusă interesului public și aduc atingere integrității Guvernului Republicii Moldova ca instituție menită să gestioneze în interesul național patrimoniul statului. 

Două părți participante la proces – reprezentantul Companiei Avia Invest și cel al Agenției Proprietății Publice au optat pentru respingerea cererii de amînare și examinarea dosarului în lipsa reprezentantului Guvernului. Poziția Agenției în calitate de instituție subordonată Guvernului Republicii Moldova este nu doar stranie, ci de-a dreptul controversată. Apare întrebarea: de ce reprezentantul acestei instituții se postează în mod constant în toate demersurile acestui proces de partea Companiei Avia Invest? Poate din cauza că Agenția se află în subordinea Ministerului Economiei care, la randul sau este responsabilitatea politică a Partidului Democrat?

Completul de judecată a hotărît să dea curs cererii de amînare, numind o nouă ședință în data de 18 ianuarie 2016, ora 14:00.

Totodată, ex-deputații PLR și avocații au depus azi la Curtea Supremă de Justiție o cerere de strămutare a pricinii într-o instanță egală în grad pe cauză civilă și în ordine de apel. Reclamanții au motivat cererea de strămutare prin faptul că această instanță le-a respins demersul cu privire la audierea a doi martori-cheie ai dosarului: a ex-prim-ministrului Iurie Leancă și a ex-prim-ministrului Valeriu Streleț.

În cerere se precizează că instanța de apel s-a pronunțat într-un mod abuziv asupra demersului. Reclamații au considerat că examinarea de mai departe a apelului în cadrul aceleiași instanțe este supus unei lipse de imparțialitate din partea completului.

Chișinău, 29 decembrie 2015