Donald Tusk, rol-cheie in procesul de numire al viitorul presedinte al Comisiei Europene

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană i-au încredinţat lui Donald Tusk mandatul de a conduce negocierile privind viitorul preşedinte al Comisiei Europene. Misiunea polonezului va fi să negocieze cu liderii europeni, precum şi cu Parlamentul European, pentru un consens. Summitul de tatonare, desfășurat Marți seară la Bruxelles, a divizat două mari puteri: Germania și Franța, care au viziuni diferite asupra candidaților. Dineul de la Bruxelles a fost scurt, iar cuvîntul de ordine a fost să nu se discute nici un un nume. În sala au avut acces doar şefii de stat ori de guvern din blocul comunitar, care au fost nevoiţi să îşi închidă telefoanele.

Erin McLaughlin, corespondent CNN: „În joc sunt patru posturi: preşedinte al Consiliului European, preşedinte al Băncii Centrale Europene, Înalt Reprezentant pentru Politica Externă şi preşedinte al Comisiei Europene. Potrivit surselor diplomatice, liderii UE doresc ca numirile să respecte un echilibru între partidele politice. Vor, de asemenea, şi un echilibru de gen, spre deosebire de împărţirea din 2014, cînd cele mai multe funcţii au revenit bărbaţilor. Şi vor, de asemenea, şi un echilibru geografic”.

Emmanuel Macron a căutat să se plaseze în miezul jocului pentru “a construi” Uniunea Europeană a următorilor cinci ani. El a lansat un apel pentru o vastă coaliţie între forţele de dreapta, de stînga şi ecologiste pro-europene. Semn al acestei hotărîri, şeful statului francez a fost, contrar obiceiurilor sale, unul dintre primii ajunşi în vasta clădire a Consiliului European, cu trei ore înainte de începerea dineului de lucru. Le-a petrecut în diverse întîlniri, destinate unor negocieri preliminare.

Emmanuel Macron, Președintele Franței: „Prioritatea mea este să alegem cele mai calificate persoane. Eu nu fac parte dintre cei care caută pentru Comisie şi Consiliul European lideri care să nu le facă umbră şefilor de stat şi de guvern. Uniunea Europeană are nevoie de lideri puternici.”

Parisul îl refuză de mai multe luni pe germanul Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European, familia politică din care fac parte Donald Tusk și Jean-Claude Juncker. Weber este în schimb susţinut ferm de Angela Merkel, care e decisa să se bată pentru el. Mai ales că, potrivit presei, dna Merkel nu mai este pe picior de plecare, ci ar dori, mai nou, să-şi ducă mandatul de cancelar pînă la capăt, în 2021.

Angela Merkel, cancelar german: „Am avut o întîlnire bilaterală cu Președintele francez Emmanuel Macron care, se știe, nu sprijină așa-numiții “capi de lista”, dar va trebui să acceptăm cu toții situația așa cum este”.

Macron a declarat explicit că, din punctul lui de vedere, oamenii care au competentele necesare pentru posturile cheie sunt daneza Margrethe Vestager, francezul Michel Barnier, comisar european pentru concurenţă, şi olandezul Frans Timmermans, vice-preşedintele al Comisiei.