Donald Trump promite ca Bashar al-Assad va raspunde pentru crimele sale "oribile"

Președintele american Donald Trump a declarat Marți că nu este "un fan" al liderului sirian Bashar al-Assad, promițînd că acesta va răspunde pentru crimele sale "oribile", în special pentru utilizarea armelor chimice împotriva populației civile, potrivit AFP. El a făcut această declarație în conferința de presă comună cu premierul libanez Saad Hariri, aflat într-o vizită în SUA.

Întrebat cu privire la soarta președintelui sirian, a cărui țară este devastată de un război de peste șase ani, Donald Trump a reacționat: "Eu nu sunt un fan al lui al-Assad, de acord?' "Cred, evident, că ceea ce a făcut el în această țară și umanității este oribil (...). Nu sunt genul care să stea și să privească și să-l las să plece după ceea ce a încercat să facă și după ceea ce a făcut în numeroase rînduri", a insistat președintele american.

Trump a amintit că a ordonat în luna Aprilie lovituri cu rachete asupra unei baze militare siriene, ca represalii la un atac cu arme chimice atribuit Damascului. Atacul chimic asupra localității siriene Khan Shaykhun la 4 Aprilie s-a soldat cu 87 de morți, între care mulți copii. Regimul sirian, susținut de aliatul său rus, a dezmințit că ar fi la originea acestuia.

În acest sens, președintele republican l-a criticat pe predecesorul său Barack Obama pentru că a "trasat o linie roșie în nisip", o aluzie la angajamentul din 2013 al liderului democrat de a interveni militar împotriva Damascului în cazul utilizării armelor chimice. O promisiune asupra căreia Barack Obama revenise în ultimul moment la sfîrșitul lunii August 2013.

"El ar fi trebuit să depășească această linie roșie pentru că au existat acte atroce împotriva umanității, în special utilizarea gazelor și un masacru cu gaze", a subliniat Donald Trump. "Dacă președintele Obama ar fi depășit această linie și ar fi făcut ceea ce trebuia să fie făcut, eu nu cred că noi am fi avut de-a face cu Rusia și nici cu Iranul", a mai spus el.

Administrația Obama a fost criticată că s-a retras puțin cîte puțin, începînd din 2015, pe plan diplomatic și militar din Siria, în beneficiul Moscovei și al Teheranului, aliați ai Damascului. În ceea ce-l privește, Trump a susținut mult timp o apropiere de Rusia președintelui Vladimir Putin cu scopul de a încerca să găsească o soluție la conflictul sirian. Peste 330.000 de oameni au fost uciși în Siria de la începutul războiului, în Martie 2011. (AGERPRES)