Donald Trump cere Arabiei Saudite sa creasca productia de petrol pina la doua milioane de barili/zi pentru a stabiliza preturile

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis, pe Twitter, că a purtat discuții cu regele Salman din Arabia Audită, căruia i-ar fi cerut să crească producția de petrol pînă la două milioane de barili/zi pentru a stabiliza prețurile, precizînd că liderul saudit „a fost de acord”, potrivit mediafax.

„Am purtat discuții cu regele Salman din Arabia Saudită, și i-am explicat că, din cauza turbulențelor și disfuncțiile din Iran și Venezuela, cer Arabiei Saudite să crească producția petrolieră, poate pînă aproape de două milioane de barili, pentru a face diferența… Prețurile sunt prea mari! Și a fost de acord!”, a precizat liderul de la Casa Albă, într-o postare pe Twitter.

Prețurile petrolului au crescut ușor în această săptămînă, pe fondul planurilor SUA de a reimpune sancțiuni împotriva Iranului, un mare producător de petrol. Țițeiul Brent a urcat Duminică (la ora 10:30, ora Republicii Moldova), cu 2,09% cotația de 79,23 dolari/baril, iar prețurile petrolului din Statele Unite, WTI Crude Oil, a fost cotat la 74,15 dolari pe baril. Producția zilnică de petrol ar putea fi suplimentată cu un milion de barili începînd cu 1 Iulie, a fost anunțul Federației Ruse în urma întîlnirii de săptămîna trecută din Viena a statele membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). „Am ajuns la concluzia, și aș vrea să precizez că a fost o decizie comună, că un milion de barili de petrol ar trebui să fie suficient pentru a relaxa piața”, a declarat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, citat de CNBC.

Pe de altă parte, OPEC – din care Rusia nu face parte – a evitat să dea o cifră exactă a creșterii producției de petrol. În comunicatul de presă postat pe site-ul organizației se precizează doar că statele vor încerca să adere la „nivelul general de conformitate, ajustat în mod voluntar la 100%” – de la 152%, la cît ajunsese în luna Mai.

În același timp, însă, și ministrul Energiei saudit, Khalid al-Falih, a dat de înțeles că producția va fi suplimentată cu un milion de barili. „Bineînțeles, Arabia Saudită poate livra pieței cît este nevoie, dar vom respecta limita de un milion de barili”, a declarat Khalid al-Falih. Oficialul saudit a mai adăugat și că piețele s-ar putea confrunta, în continuare, cu un deficit de petrol de 1,8 milioane de barili în lunile următoare, pe fondul întreruperilor de aprovizionare din Venezuela, Angola şi Libia. Acestea au avut un impact de aproximativ 2,8 de milioane de barili, din care un milion ar urma să fie compensate de OPEC. Cu toate acestea, deficitul ar putea trece de cifra menționată de ministrul Energiei saudit, din cauza unei posibile scăderi a producţiei Iranului în următoarele luni, ca urmare a reactivării sancţiunilor de către Statele Unite.

Potrivit analiştilor STRATFOR, în situaţia în care sancţiunile americane vor fi eficiente, exportul Iranului de petrol ar urma să scadă cu aproximativ 500.000 de barili pe zi, lucru care ar duce deficitul real din piață la 2,3 milioane de barili de petrol. În plus, Khalid al-Falih a mai anunțat și că Federația Rusă a fost invitată să intre în OPEC în calitate de observator. „Am invitat Rusia să vină alături de noi, ca observator. Credem că partea rusă ia acest lucru în considerare. Vă pot asigura că Rusia ar fi bine primită de întreaga conducere a OPEC”, a declarat Khalid al-Falih, citat de Reuters.

Potrivit comunicatului de presă de pe site-ul oficial al organizației, următoarea întîlnire OPEC va avea loc pe 4 Decembrie 2018. Liderii statelor membre OPEC se întîlnesc de cel puţin două ori pe an și, de regulă, reuniunile au impact pe termen scurt asupra evoluţiei preţului la petrol la nivel global. Lucru care, la rîndul lui, este în măsură să afecteze preţurile altor bunuri, economii sau monede. Statele membre OPEC sunt Kuwait, Algeria, Libia, Gabon, Angola, Guineea Ecuatorială, Irak, Nigeria, Iran, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Venezuela şi Ecuador.