DOMNULE LEANCĂ, DAR NOI CU CINE: CU PUTIN, CU ROMÂNIA SAU CU EUROPA?

Se modifică ora oficială a României?

PNL (Partidul Naţional Liberal din România – nota red.) susţine că România ar avea astfel aceeași oră ca Germania, Italia, Spania, Franța, Polonia, Cehia, Ungaria, Belgia și Olanda. Schimbarea orei este un manifest simbolic prin care vrem să transmitem că împărtășim toate valorile Europei de Vest și urmărim sporirea eficienței pe plan economic și social.

„Este o declarație de intenție clară și fermă către valorile europene, de demnitate europeană, pe care liberalii și le asumă fără echivoc. România trebuie să se alinieze la ritmul Europei, atît politic, economic, social, cît și simbolic. Relațiile noastre de parteneriat economic, colaborare politică și administrativă sunt în primul rînd cu instituții și companii europene. În plus, cîteva milioane de români se află în Europa și sunt în legătură cu familiile și prietenii din țară, iar o astfel de măsură ar avea o contribuție și în plan social, la crearea sentimentului de apartenență la o Europă Unită”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Klaus Johannis.

Partidul Național Liberal consideră că este momentul să lăsăm trecutul în urmă și să alegem ferm calea europeană. „Vrem să avem aceeași oră cu marile orașe europene, să îndreptăm diferența dintre noi și europeni, o diferență care nu se justifică”, susţine PNL.

În comunicat se mai precizează că stabilirea orei este o convenție, care a pornit inițial de la parametrii tehnici (meridianele), dar a fost modificată de fiecare dată atunci cînd interesele politice au solicitat acest lucru. În prezent, ora este reglementată de Ordonanţa de Guvern nr.20/18 august 1997.

„Acum este nevoie de un proiect de lege prin care România să treacă la ora Europei Centrale. Spania se află pe același meridian cu Marea Britanie și Portugalia, dar a adoptat ora Europei Centrale, în timp ce Marea Britanie a rămas cu o oră în urmă. Cu aproape 5.000 de km lățime, cuprinzând 5 fusuri orare, China are și ea pe întreg teritoriul aceeași oră legală", se mai arată în comunicatul PNL din România.

(Sursa: Revista Presei)