Domnisoara Presedinta Sandu, un fel de Chirtoaca in fusta

Alegeri parlamentare anticipate după fiecare scrutin prezidențial?

Mihai CONȚIU

Atunci cînd era prim-ministru, Maia Sandu a reușit performanța unică de a ne demonstra că este un politician mai slab și mai absurd decît… ea însăși. Ea nu este produsul unei școli politice, al unor doctrine sau ideologii politice coerente. Pînă să intre în politică, a fost o răsfățată, o privilegiată a ”clanului Lucinschi”, căruia îi datorează ascensiunea profesională. Zice-se că lui Filat i-a prezentat-o Dorin Recean, fost ministru de Interne. A debutat în politica mare și în funcția de ministru al Educației prin supușenie în fața lui Filat și Plahotniuc, fiind, printre altele, și votanta ”celebrei legi” prin care recuperarea miliardului furat a fost trecută în cîrca moldovenilor, cărora acum spune că le poartă de grijă.

Sandu nu a luptat niciodată deschis și constant împotriva lui Plahotniuc. Deschis, împotriva lui Plahotniuc au luptat Igor Dodon, care l-a înlăturat efectiv de la Putere, PSRM și Andrei Năstase cu PPDA, prin cunoscutele proteste maraton. Ea a stat tot timpul la pîndă, pînă i s-a dat semnalul că se poate ”infiltra benefic” în coaliția neformală, dar activă împotriva oligarhului fugar. Acum ”i-a fost oferită” și ”bomboana prezidențială” și, la fel ca și atunci cînd era premier, nu știe ce și cum să facă. Prin tărăgănarea numirii unui nou Guvern, ea sfidează Constituția după metodele deprinse de la mentorul ei Plahotniuc. După ce nu a reușit să-și facă un complice infractor constituționalist din CC, Sandu, într-un glas cu PAS, a lansat cea mai absurdă și nesăbuită inițiativă – a cerut grupurilor parlamentare să se angajeze că vor respinge de două ori propunerea de Guvern pe care o va înainta! Căzută de pe Lună sau din carul cu proști?

Cu alte cuvinte, ea vrea să simuleze că propune un Guvern, iar deputații să-i fie complici și să se prefacă și ei că nu le convine nominalizarea făcută și s-o respingă. Unde, în ce Țară din lumea aceasta s-a mai întîmplat o astfel de prefăcătorie oficială la cel mai înalt nivel? Nebunie, infantilism, dispreț față de legi sau consecințele unor grave tulburări hormonale? Îmi este greu să-mi imaginez că socialiștii vor cădea într-o astfel de capcană!

Sandu spune că actualul Parlament nu exprimă voința oamenilor și nu este legitim, de parcă ea chiar știe ce vor oamenii. Păi tocmai voința oamenilor i-a adus în Parlament pe actualii deputați. Constituțional, actualul Parlament este cît se poate de legal. Nici unul dintre deputații activi nu este anchetat penal. Ca o paranteză, păcatele unor consilieri prezidențiali pe care și i-a desemnat, conform propriului ”filtru moral, de integritate”, îi transformă în adevărați aleși responsabili pînă și pe deputații traseiști acuzați de ea. Prin urmare, deși Parlamentul este legitim, Sandu vrea dizolvarea lui anticonstituțională doar pentru că ea a cîștigat alegerile prezidențiale. Păi, ce facem – organizăm alegeri parlamentare după fiecare tur de scrutin prezidențial? Organizăm anticipate strict în interesul și la voința fiecărui Președinte nou ales?

În concluzie, constatăm că domnișoara Președintă Sandu abuzează nu doar de Constituție, ci și, oricît de paradoxal sună, de ea însăși. Se întîmplă asta pentru că este o creație politică artificială a cuiva care mizează exclusiv pe slăbiciunile și frustrările ei. A devenit un fel de Chirtoacă în fustă. Ea chiar crede că este exact ceia ce i s-a sugerat, cu rafinamente psihologice și psihanalitice specifice, că ar fi. Este un artificiu nesăbuit creat nu pentru Țară și moldoveni, ci pentru ca, la fel ca și la mitinguri stradale, dar acum de la tribuna prezidențială, să se lupte cu Igor Dodon și cu socialiștii, din simplul motiv că sunt în dizgrația creatorilor ei de la Vest de Republica Moldova.

I-a fost înmînat însemnul prezidențial pentru aceleași merite pentru care uitatul Președinte Timofti i-a atîrnat de gît lui Plahotniuc ”Ordinul Republicii”! Începînd de astăzi, care va fi mai rezistent în timp – însemnul prezidențial al domnișoarei Președintă sau ”Ordinul Republicii” al lui Plahotniuc?