DOLIU IN MOLDOVA. A MURIT CONDUCATORUL ANSAMBLULUI „JOC”

Maestrul Coregraf Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului de dans „Joc”, a încetat din viață astăzi dimineață, la trei zile după ce a sărbătorit împlinirea a 87 de ani.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de poetul, dansatorul, folcloristul, cercetătorul ştiinţific şi coregraful Constantin Şchiopu, confernţiar universitar la Facultatea de Jurnalism şi Științe ale Comunicării a USM.

„Astăzi la ora 6 dimineața a murit marele coregraf Vladimir Curbet, artist al poporului. O pierdere incomensurabilă. Dumnezeu să-l aibă în paza Sa”, a scris profesorul pe pagina sa.

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930, în satul Susleni, Orhei. A deținut titlul de artist al poporului din URSS din 1981. A absolvit şcoala de muzică „Ştefan Neaga" din Chişinău în anul 1966.

În 1957 este numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului Moldovenesc Academic de Stat de Dansuri Populare "Joc".

Împreună cu ansamblul „Joc", Vladimir Curbet a montat aproximativ 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, atingînd o performanţă artistică fără pereche în lume. Dintre acestea putem remarca "Jocul ferarilor", "Brîul", "Bătuta", "Voiniceasca", "Haiduceasca", "Hora fetelor", "Mărunţica", "Crăiţele", "Moldoveneasca", "Ţărăneasca", "Răzăşeasca", "Hora mare". Realizări remarcabile: "Căluşarii", "Nunta moldovenească", "Mărţişor", suita "Bucuria", "Suita din Bugeac", "Suita din Carpaţi", duetele "La izvor", "La vie".

Sursa: sputnik.md