Doi palestinieni impuscati mortal de soldatii israelieni in timpul ciocnirilor de la frontiera

Doi palestinieni au fost ucişi Vineri de tiruri ale soldaţilor israelieni în Fîşia Gaza în timpul protestelor şi ciocnirilor care au avut loc de-a lungul frontierei cu Israelul, a anunţat Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană, relatează AFP.

Karim Abou Fatayer, de 30 de ani, a fost împuşcat mortal nu departe de tabăra de refugiaţi Al-Boureij. Sadi Muammar, de 26 de ani, a murit după ce fost lovit în cap de un glonţ la Est de Rafah, a precizat ministerul din teritoriul palestinian condus de mişcarea islamistă Hamas, relatează Agerpres.

Cîteva mii de palestinieni au protestat din nou de-a lungul barierei care separă Israelul de Gaza, ca în toate zilele de Vineri de la începutul, la 30 Martie, a unei mişcări de protest împotriva blocadei impuse de statul evreu Fîşiei Gaza. Manifestanţii cer şi dreptul de întoarcere al palestinienilor care au fost alungaţi sau care au fugit de pe pămînturile lor la momentul înfiinţării statului Israel, în 1948. Participarea la manifestaţiile de Vineri a fost totuşi mai scăzută decît cu prilejul mobilizărilor anterioare, care au adunat zeci de mii de palestinieni din Gaza.

Ziua de Vineri a fost şi un test, în condiţiile în care Armata israeliană şi grupurile armate palestiniene, printre care şi Hamas, au încheiat de o săptămînă un armistiţiu după o succesiune de confruntări din ce în ce mai grave, notează AFP. (Sursa: Agerpres)