DOI LIDERI „MAKENA” AU FOST REŢINUŢI

Doi lideri ai organizaţiei criminale „Makena” au fost arestaţi de poliţie la sfîrşitul lunii iulie. Este vorba de „Dima Bolişoi”, „mîna dreaptă” a hoţului în lege Vladimir Moscalciu, alias „Makena”, şi „Boxior”. Procurorul Maxim Gropa a comunicat că ambii se află în arest preventiv, transmite IPN. Aşa-zisul „Dima Bolişoi” era supraveghetor pe ţară şi acumula bani pentru organizaţia criminală, iar cel de-al doilea, „Boxior”, era supraveghetor pe Penitenciarul nr.13 din Chişinău. Aceştia au fost reţinuţi pentru şantaj şi pentru organizarea grupării criminale.

Anterior, 11 membri ai organizaţiei criminale „Makena” au fost condamnaţi în total la 175 de ani de detenţie. Cauza penală a fost declanşată la începutul anului 2010, ca urmare a plîngerilor unor deţinuţi, care reclamau că au fost şantajaţi şi ameninţaţi cu moartea de către un grup de condamnaţi.

În anii 1999-2010, Vladimir Moscalciuc, condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din republică, a format organizaţia criminală „Makena”, alcătuită din reuniuni de grupări criminale, cu scopul de a aduna fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rîndurile deţinuţilor.