Dogmatism religios criminal

Belgia: Preot trimis în judecată pentru că a păstrat tăcerea asupra faptului că un enoriaș voia să se sinucidă

Un preot belgian a fost trimis în fața unui tribunal corecțional pentru că nu i-a alertat pe apropiații unui bărbat care i-a mărturisit că vrea să se sinucidă și care, în cele din urmă, a trecut la fapte, relatează AFP. Faptele datează din 2015, cînd un locuitor din Damme, din apropiere de Bruges, care suferea de depresie, a decis să i se confeseze la telefon părintelui Alexander Stroobandt asupra faptului că vrea să-și pună capăt zilelor.

Preot al unui azil, prelatul era cunoscut în regiune pentru faptul că era un ascultător atent al suferințelor celorlalți, potrivit cotidianului belgian La Libre Belgique. Lui i se reproșează acum faptul că „s-a abținut în mod condamnabil" să le aducă la cunoștință informația apropiaților, ceea ce îi va aduce în viitor o convocare în fața unui tribunal corecțional, a decis Miercuri, 15 Noiembrie, Camera de Consiliu din Bruges. El riscă acum un an de închisoare și o amendă de 3.000 de euro.

După lunga sa conversație telefonică cu preotul, bărbatul de circa 50 de ani, depresiv, a continuat să schimbe cu preotul o serie de SMS-uri, descoperite post-mortem în memoria telefonului său mobil. Bărbatul s-a sinucis la sfîrșitul anului 2015. Văduva sa a decis să depună plîngere, apreciind că nu se putea ca preotul să nu fi aflat despre intențiile bărbatului în timpul discuțiilor lor. La rîndul său, preotul invocă secretul confesiunii.

„Atunci cînd am luat contact cu el, el s-a refugiat în spatele secretului confesiunii și mi-a spus că a făcut tot pentru a-l convinge pe soțul meu să nu se sinucidă", a declarat văduva pentru La Libre Belgique. Dar, a adăugat ea, „secretul confesiunii este atît de sacrosant încît putem pune un om în pericol? Nu concep lucrurile în acest mod".