DODON PROPUNE ALEGEREA PRIN VOT DIRECT A PRESEDINTELUI

Socialiştii au elaborat un proiect de lege cu privire la modificarea Constituţiei RM şi anume a articolului ce reglementează modalitatea de alegere a şefului statului, şi propune tuturor partidelor parlamentare să sprijine această iniţiativă, se spune într-un comunicat al formaţiunii. Un apel în acest sens a fost făcut de către preşedintele Partidului Socialiştilor în timpul conferinţei de presă ce a avut loc marţi. 

Potrivit lui, ţinînd cont de haosul ce domneşte în prezent în ţara noastră, statul are nevoie de un preşedinte puternic. În acest context, consideră Dodon, este necesar de a restitui cetăţenilor dreptul de a alege prin vot direct preşedintele.

În zilele următoare, socialiştii vor adresa scrisori oficiale tuturor liderilor partidelor parlamentare cu propunerea de a sprijini iniţiativa PSRM. Socialiştii vor oferi partidelor parlamentare şi un termen – pînă la finele lunii iulie - în care acestea ar trebui să ia o decizie în în acest sens. În cazul în care iniţiativa PSRM nu va fi sprijinită, socialiştii intenţionează să iniţieze procedura de organizare a unui referendum la acest subiect. “Cred că lumea ne va susţine, pentru că oamenii doresc să-şi întoarcă dreptul de a alege în mod direct preşedintele ţării, drept pe care le-a fost răpit de Voronin împreună cu democraţii în anul 2000”, a spus liderul PSRM. 
În acelaşi timp, Dodon a indicat că iniţiativa Partidului Socialiştilor va deveni un fel de provocare la adresa liberal-democraţilor, care, anterior, se pronunţau la fel pentru alegeri directe a preşedintelui statului. 

„Vom opera amendamente la Constituţie în parlament, vom dizolva Parlamentul, vom organiza alegeri anticipate, îi vom pune la închisoare pe hoţi şi pe oligarhi, vom alege preşedintele – uite atunci vom putea salva ţara. În caz contrar, situaţia va continua să degradeze”, a spus în încheiere preşedintele PSRM.