DOAMNA SANDU, VA MULTUMIM CA NE-ATI SALVAT DUMINICA! SA NE SALVATI TOT ASA SI PESTE UN AN!

Luni, 20 noiembrie, pentru prima dată în ultimii ani m-am trezit fericit. După nenumărate nopţi de nesomn, teama mea că electoratul european din RM nu are un lider suficient de pregătit să ne ducă spre victoria finală împotriva oligarhiei, falşilor pro-europeni şi a duşmanilor integrării europene, s-a risipit. Avem un astfel de lider! Maia Sandu!

Doamna Sandu, trebuie să recunosc că am greşit atunci cînd am criticat decizia Dvs. înţeleaptă şi profundă de a boicota referendumul din data de 19 noiembrie. Mintea mea mărginită de simplu jurnalist şi analist politic nu a putut să perceapă lucrurile atît de profund cum a făcut-o excepţionalul, incredibil de deşteptul şi clarvăzătorul Dvs. creier. Ca un prost, am crezut că trebuie să participăm la referendum şi să deschidem astfel calea spre alegeri anticipate ale Primarului capitalei, ca locuitorii oraşului să aibă dreptul de a decide singuri cine merită să conducă capitala, iar partidele pro-europene să obţină o şansă reală de a scoate Primăria Chişinăului de sub actuala guvernare şi de a începe o campanie victorioasă în întreaga ţară, care ar fi culminat cu victoria în următoarele alegeri parlamentare. Dar asta gîndea mintea mea îngustă, care nu poate vedea lucrurile aşa cum le vede geniul Dvs. politic. Mi-am dat seama că am greşit abia după închiderea secţiilor de votare, cînd Dvs. m-aţi luminat cu celebra declaraţie că „referendumul de astăzi a fost un vot de blam pe care locuitorii Chişinăului l-au dat regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon”. O frîntură de secundă m-am gîndit: Ce fel de vot de blam dacă Primăria tot lui Vlad Plahotniuc i-a rămas? Dar peste o clipă am înţeles cît de profundă şi de deşteaptă sînteţi! Şi, după ce am înţeles acest lucru, mintea mea s-a luminat, iar întreaga Dvs. strategie de lungă durată mi-a apărut în faţa ochilor ca o carte deschisă.

Vă rog să mă corectaţi dacă voi greşi undeva, dar în cele ce urmează voi încerca să descriu aşa cum înţelege mintea mea îngustă geniala Dvs. strategie de distrugere a lui Igor Dodon şi a lui Vlad Plahotniuc. Pasul 1. Pe 19 noiembrie, le acordăm vot de blam lui Igor Dodon şi lui Vlad Plahotniuc şi, în paralel, le lăsăm capitala. Lasă să conducă Silvia Radu! Pînă la alegerile parlamentare se vor compromite şi noi atunci vom spune: Iată, le-am lăsat Primăria, dar vedeţi că nu au putut face nimic! Genial! Abia acum înţeleg cît de periculos era dacă referendumul reuşea şi forţele pro-europene izbuteau să învingă în alegerile anticipate ale Primarului capitalei! Un primar pro-european s-ar fi compromis pînă la următoarele alegeri parlamentare şi ne-ar fi tras pe toţi în jos. Foarte corect, aţi făcut, Doamna Sandu, că i-aţi cedat Primăria lui Vlad Plahotniuc. Lasă să se compromită el cu tot cu PD-ul lui, da noi vom rămînea curăţei de o parte!

Pasul 2. Ca să fim mai siguri că Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon se vor compromite cu totul, cred că strategia Dvs. genială presupune că trebuie să boicotăm şi următoarele alegeri parlamentare. Lasă să le cîştige ei! Dacă mai obţin un mandat de patru ani la cîrma ţării, cu siguranţă cei de la guvernare se vor compromite total şi atunci nimeni şi nimic nu ne va putea împiedica să preluăm puterea în 2022. Genial! Nu am cuvinte!

Sau poate că mintea mea de nepriceput în ale politicii încurcă ceva şi nu boicotul e soluţia strategică secretă pentru următoarele alegeri parlamentare, ci participarea în comun cu Vlad Plahotniuc la guvernare! Adică, vom folosi tactica „infiltrării în tabăra duşmanului şi distrugerii lui din interior!”. Dacă e aşa, din nou nu am cuvinte! Într-adevăr sînteţi genială!

Oricare din aceste soluţii veţi alege pentru următoarele alegeri parlamentare, dar şi pentru perioada postelectorală, vom ieşi în cîştig. Căci, în orice formulă Vlad Plahotniuc va rămînea la putere şi se va compromite, iar noi, pro-europenii, vom sta curăţei de o parte şi ne vom aştepta momentul.

Doamna Sandu, am toată încrederea în Dvs. Ne-aţi salvat duminică de o mare ruşine, pe care o implica preluarea controlului asupra Primăriei capitalei şi sînt sigur că şi şi la anul ne veţi salva!

Slavă Domnului că în sfîrşit tabăra pro-europeană are un lider deştept, curajos, cu capacitatea de a analiza profund lucrurile, de a privi în perspectivă şi de a lua cele mai bune decizii!

Dumitru SPĂTARU (tribuna.md)