DIVERTIS STIRI DE INTERES RATIONAL

Sancţiuni penale şi administrative pentru homosexuali şi vînzătorii de urzici

Într-o şedinţă neanunţată, la care presa fireşte că nu a avut acces şi la care au participat 54 de deputaţi afiliaţi actualei guvernări, Parlamentul a votat următoarele proiecte de legi:

  1. 1.    Absolut toţi culegătorii voluntari, pasionaţi sau ocazionali de urzici şi ciuperci din păduri, parcuri, margini de drum sau alte spaţii publice, cu excepţia propriilor ogrăzi, sînt obligaţi să solicite o autorizaţie de la Primăriile locale al cărei cost este 650 de lei anual. Partidul de guvernămînt, PDM, a motivat necesitatea acestei legi prin faptul că nici un comerciant stradal sau din pieţele agroalimentare din ţară nu are certificat de producător sau de provenienţă a urzicilor şi ciupercilor comercializate. Începînd cu data de 2 Aprilie 2017, toţi comercianţii de urzici şi ciuperci prinşi fără autorizaţie vor fi sancţionaţi cu amenzi ce pot atinge plafonul de 5.000 de lei. Ca un paradox, nu sînt prevăzute sancţiuni şi pentru culegerea şi comercializarea ciupercilor otrăvitoare.
  2. 2.    Pînă pe data de 6 August 2017, absolut toţi posesorii de cîini din ţară sînt obligaţi să prezinte Primăriilor locale dovada de la medicul veterinar că şi-au vaccinat cîinii împotriva turbării, vacile împotriva gripei aviare, porcii împotriva bolii vacii nebune, păsările împotriva gripei porcine şi pisicile împotriva sindromului Stockholm. Dat fiind pericolul social al neefectuării acestor vaccinuri, contravenienţii riscă amenzi după cum urmează: nevaccinarea cîinilor – 10 mii de lei; a vacilor – 20 de mii; a porcilor – 15 mii şi a pisicilor 3.500 de lei.
  3. 3.    Toţi posesorii de bloguri sînt obligaţi ca pînă la data de 1 Septembrie 2017 să intre în evidenţă la Camera Înregistrării de Stat, cu un aviz prealabil de la SIS. Bloggerii care se vor sustrage de la prevederile acestei legi riscă amenzi de 100.000 de lei, iar dacă îşi vor continua activitatea vor fi sancţionaţi penal cu privare de libertate de pînă la 5 ani.
  4. 4.    Toţi homosexualii care ocupă funcţii publice, indiferent dacă au sau nu un partener permanent, sînt obligaţi, o dată la şase luni, să prezinte la Cancelaria de Stat a Guvernului certificat medical prin care să se ateste că nu sînt contaminaţi cu virusul HIV/SIDA. Acest proiect de lege a fost conceput în urma sesizărilor făcute de către doamna Ecaterina Stratan, directoarea Departamentului Ştiri de la TV Moldova 1, o pasionată liberă şi onestă de amorul cu bărbaţii disponibili, care este extrem de îngrijorată de împuţinarea numărului acestora prin faptul că există riscul ca Mircea Surdu, directorul TV Moldova 1 şi un homosexual legal, pătimaş şi adorabil în cercurile lui, să-i corupă, fie şi din perspectiva poziţiei sale de director cu puteri depline şi greu de filtrat. Dat fiind pericolul social al potenţialului risc de îmbolnăvire în masă a moldovenilor inocenţi sau coruptibili, cei care nu se vor supune rigorilor acestei legi vor risca pedepse cu închisoarea între 3 şi 7 ani.
  5. 5.    După o consultare prealabilă cu SIS, intră în vigoare legea care permite conducerii Companiei „Teleradio Moldova” să acceseze poşta electronică şi Mesageria personală din paginile de Facebook a tuturor angajaţilor Companiei care sînt suspectaţi de comploturi sau contradicţii cu şefii lor. Actuala prevedere legală este justificată prin aceea că „Teleradio Moldova” este o instituţie bugetară, deci de Stat, este de interes naţional, iar toţi şefii din această redutabilă instituţie mediatică reprezintă Statul în orişicare poziţie s-ar situa faţă de subalterni. Denigrîndu-i, de exemplu, pe Mircea Surdu sau Ecaterina Stratan, arătîndu-le chiar greşelile profesionale sau abuzurile de zi cu zi, subalternii acestora atentează la imaginea Republicii Moldova în lume, dar mai aruncă şi o pată de ruşine naţională pe obrazul acestei guvernări responsabile şi capabile, care ştie să-şi selecteze cu grijă cadrele de nădejde.

Contactat fiind de către agenţia de ştiri Noiintrenoi.md, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că aceste legi conţin greutatea şi responsabilitatea unei majorităţi parlamentare pro-europene, că sînt expresia cerinţelor cetăţenilor, a societăţii civile şi chiar a Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”.

Adrian CARDUL