DIVERSIUNILE PENALE ALE LUI USATII (2)

Dosare secrete. Care diasporă și-o dorește întoarsă în țară impostorul politic?

Scriam în articolul precedent că Renato Usatîi a făcut demersuri ca să închirieze avioane charter pentru a-i aduce acasă pe moldovenii din țările europene afectate de coronavirus. Aceasta în situația în care el nu are absolut nici o calitate oficială, la nivel național, în contextul Stării de Urgență, ca să inițieze și să finalizeze astfel de acțiuni. Tentativa i-a eșuat, cel puțin din motive tehnice, deși nu era nevoie să fie invocate, acțiunile lui fiind mai curînd de natură penală. Acest individ periculos, însă, din bîrlogul lui, în care s-a ascuns ca un șobolan fricos, continuă să sfideze Comisia pentru Situații Excepționale și Centrul Unic de Comandă și își continuă demersul. O face prin intervenții pe Skype, care îi sînt preluate și difuzate suspect de prompt de posturi de televiziune ca Jurnal Tv și Tv8, precum și de către o serie de site-uri cu pretenții că au orientări de dreapta și pro-românești, așa cum sînt Timpul.md, Deschide.md etc.

Respectivele instituții mass-media îl popularizează doar pentru că acest ”politician interlop” spumegă și se isterizează în critici la adresa Președintelui Igor Dodon, Guvernului, Comisiei pentru Situații Excepționale și Centrului Unic de Comandă. Astfel, pe fondul Stării de Urgență, instituțiile mediatice pomenite au ajuns să-l ”eroizeze” pe acest laș închis într-un ”buncăr” de unde conduce și Primăria Bălți, prin Skype. Asta în timp ce el îi denigrează pe cei care se află pe teren în lupta cu coronavirusul, aici fiind vorba despre Comisia pentru Situații Excepționale, Centrul Unic de Comandă, Guvernul, Președinția și celelalte instituții ale Statului angrenate legal în combaterea acestei crize mondiale.

Acest individ periculos și, în același timp, laș, vrea să transforme drama unei anumite părți a diasporei într-o afacere profitabilă, dar și în consolidarea unui capital electoral compus din ”partea dură a diasporei moldovenești”.

Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova care lucrează în Uniunea Europeană (UE) nu au permise de ședere sau de muncă. Vorbește despre această realitate coordonatorul de programe de la Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Moldova, Ghenadie Crețu, într-un interviu pentru Radio Chișinău: „Aproximativ 20-22% dintre cetățenii noștri care sînt în UE, iar numărul lor în UE e de 400 de mii, cam peste 80 de mii dintre ei ar lucra fără contracte de muncă sau în baza pașapoartelor biometrice, fără a avea un permis de ședere sau de muncă”. 

Să fim bine înțeleși: pe mai departe, nu ne referim la acei moldoveni nevoiași, disperați, muncitori și cinstiți care au lucrat în UE fără contracte de muncă, permis de ședere ori în baza pașapoartelor biometrice, ci la alții! De-a lungul anilor, presa națională și internațională a scris, cu probe și fapte, în urma unor investigații jurnalistice, despre mafia moldovenească din UE care controlează rețelele de muncă la negru, prostituția, cerșetoria, crimele la comandă, furturile de autoturisme, spargerile de locuințe etc.

Acum, pe cont propriu, Usatîi vrea să readucă în Țară diaspora, dar care diasporă? Aici avem de-a face cu două categorii ale acestei diaspore. Firește că aici nu îi luăm în calcul și pe acei moldoveni cinstiți pe care Usatîi i-ar dori incluși printre ceilalți repatriați tocmai pentru a acoperi urmele celor două categorii despre care scriu.

Prima categorie a diasporei pe care Usatîi vrea s-o repatrieze este reprezentată de naivii atrași în UE ca să lucreze la negru și care, complice, plăteau un anumit procent lunar din cîștigul lor celor care i-au adus, precum și prostituatele și cerșetorii.

A doua categorie a diasporei pe care Usatîi vrea s-o readucă legal în Țară este cea a interlopilor ”de elită”, ale căror ”caziere externe și neștiute” este puțin probabil să fie documentate de către autoritățile naționale. Totuși, în investigațiile jurnalistice publicate de-a lungul vremii, apar numele multor astfel de boși care au operat prin Spania, Portugalia, Franța, Germania etc. ”Elitele” acestea sînt constituite din șefii rețelelor criminale, adjuncții lor, responsabilii, pe Țări, a fiecărei afaceri murdare, ucigașii plătiți și alți acoliți din rețelele lor de comandă.

Demn de reținut: În contextul Stării de Urgență, bizuindu-se pe umanismul de care Statul trebuie să dea dovadă, Usatîi vrea să repatrieze, pe cont propriu, o astfel de armată. El știe că autoritățile îi bagă în carantină, că intră ”curați” în Țară, iar asta pentru că nimeni nu le poate cerceta trecutul criminal.

Repet că aici nu mă refer la acei moldoveni cinstiți care ar fi putut fi aduși de Usatîi acasă ”ca umplutură, drept acoperire”!

V-am spus toate acestea pentru a înțelege mai bine mecanismul prin care Usatîi vrea să-i demonstreze lui Plahotniuc cum poate ”cuceri Moldova” cu mercenari moldoveni din diaspora, dar și cu ajutorul televiziunilor care i-au fost ostile. Dacă i-ar fi reușit sau i-ar reuși această tentativă criminală de destabilizare a Statului, ”pîrtia lui politică” ar fi deschisă tocmai prin această diasporă. Aici mă refer la acei numeroși moldoveni cărora, chiar ajunși acasă, le-au rămas întipărite, pînă în subconștient, autoritatea absolută și traumele la care au fost supuși și pe care li le vor mai putea produce ”stăpînii lor moldoveni de acolo”, reveniți și ei acasă. La fel cum li se supuneau în UE, așa vor face și aici și îl vor vota, la comandă, pe Usatîi. De teamă!

Cunoscîndu-i-se conexiunile interlope internaționale, iar aici mă refer la tot ceea ce presa a relatat despre trecutul său controversat, despre ”relațiile lui” actuale la fel de suspecte, mă întreb: Cît a condus și cît controlează Usatîi din mafia din UE despre care am scris mai sus?

Mihai CONŢIU

 

P.S. Susținătorilor lui Usatîi care, prin mesaje electronice, mă amenință cumplit pentru articolele pe care i le dedic le spun doar atît: Ei, și? Dar voi? Mergeți cumva și la biserică? Văd că unii au și copii! Nu vă e rușine să-i priviți în ochi? (M. C.)