DISTRACTIA PE FINAL, RUSIA REVINE

"Băieții deștepți" ai Europei ar putea pierde 1 miliard de dolari dacă Rusia reia exporturile de gaze în Ucraina.

Domnilor vest-europeni, dumneavoastră vreți să cîștigați bani din piața gazelor. E firesc. Pentru asta există piețe, ca unii să cumpere, iar alții să vîndă și să facă profit. Dar la fel de firesc este să existe și concurență. Pentru ca beneficiarul final să obțină produsul la cel mai bun raport calitate-preț.

Și pe această piață aveți un concurent foarte puternic: Rusia. Care, ce să vezi, are gaze. În cantități mai mari decît dumneavoastră. Și atunci lupta e… cam inegală.

Cum să va explic? Să zicem că jucați poker și ați venit cu banii în buzunare. Dar unul dintre jucători vine cu o valiză plină de bani și o pune la piciorul mesei. Are mai multe șanse de cîștig, pentru că își permite o plajă mai largă de manevre, poate plusa într-un interval mai mare. Ori să zicem că ați cultivat ardei în niște ghivece pe balcon și îi duceți la vînzare, la piața agroalimentară. Greu să obțineți un raport calitate-preț mai bun decît vecinul de tarabă care a cultivat 10 hectare cu ardei.

Și atunci ce v-ați gîndit? "Hai să impunem sancțiuni economice Rusiei". Adică "hai să dăm afară echipa Real Madrid din Liga Campionilor, ca să mai cîștigăm și noi". Bun plan. Și bănos, pentru o anumită categorie de jucători din piață, denumiți "traderi". Noi, în România, le spunem "băieți deștepți". Merită să le zicem așa. Cîștigă bani mulți, printr-o ingenioasă poziționare în jocul tranzacțiilor.

Dar vine un moment cînd distracția se încheie. Un tribunal din Stockholm a cerut Ucrainei să reia importurile de gaze din Rusia, după o pauză de doi ani, ne informează Bloomberg. Estimînd, totodată, că "băieții deștepți" ai Europei vor pierde cam 1 miliard de dolari. Foarte probabil, decizia judecătorească a ținut cont de interesul beneficiarului final. Care, așa cum v-am explicat, vrea un raport calitate-preț cît mai bun.

În aceste condiții, analistul BI Elchin Mammadov crede că "petrecerea devine mai puţin interesantă pentru traderii de gaze şi operatorii de gazoducte din Europa, care au beneficiat de re-exportul gazelor ruseşti spre Ucraina".

Nu va impacientați! O petrecere se încheie, alta începe. Puteți încerca să vă recuperați miliardul de dolari din alte business-uri. Cum ar fi cultivarea ardeilor.

Daniel NISTOR (Sputnik)