DISEARĂ, CÎND VOM CIOCNI CUPELE DE ŞAMPANIE...

Ne vom dori un 2014 sincer, puternic şi generos!

Diseară ciocnim şampanie, spunem adio bătrînului 2013 şi deschidem porţile tînărului şi promiţătorului 2014. Nu este cea mai obişnuită seară. Este seara cînd facem nişte totaluri şi încercăm să schiţăm unele dorinţe şi gînduri pentru viitor. Deşi, spune-o vorbă deşteaptă, dacă vrei să-l distrezi pe Dumnezeu – fă-ţi planuri!

Diseară toţi vom fi pe undeva: care în familie, care în cluburi de noapte, cineva alături de prieteni şi persoane apropiate, iar cineva într-o cumplită singurătate, fie voită, fie impusă de circumstanţe. Fiecare va avea ceva pe masă. Probabil, meniul va fi foarte variat şi se va deosebi de la casă la casă şi de la masă la masă. Undeva farfuriile vor sta în straturi, iar altundeva mesenii se vor mulţumi cu puţin. Exact aşa vor fi şi bilanţurile anului. Careva va număra cu satisfacţie încă cîteva zeci de mii sau milioane la chimir, cîştigate pe căi paralele legii, iar cineva va estima cu amărăciune pierderile. Unele recuperabile.

În această seară, sub ciocnit de pahare ;i focuri generoase de artificii ca niciodată răsună cele mai multe banalităţi, felicitări deseori formale şi nesincere. Şi poate este mai bine aşa. Al treilea război mondial va fi declanşat nu de arme superdotate, ci atunci cînd toată lumea va spune ceea ce crede. Totuşi, bucură faptul că barem un anumit procent din urările de Revelion vor fi rostite din inimă şi cu afecţiune.

În seara dintre ani, fiecare dintre noi va reconstitui în memorie cele mai importante evenimente din 2013. Unele – cu plăcere, altele – cu amărăciune, iar o anumită serie – cu oroare şi scîrbă. Cineva îşi va dori ca unele pagini din cartea anului trecut să fie şterse definitiv, fără şanse de a se repeta, iar altele, dimpotrivă, să aibă continuitate în 2014. Toate obişnuinţele şi tradiţiile legate de seara Anului Nou sînt foarte diferite şi strict individuale. Însă aş putea să jur că fiecare dintre noi îşi doreşte sie şi celor mai dragi sănătate, bucurii de la copii şi puteri ca să supravieţuiască. Dacă soarta va oferi mai mult – e binevenit, dar vitale sînt probabil că aceste trei noţiuni.

Şi, diseară, cînd voi ciocni şampanie alături de nişte oameni foarte scumpi, asta voi rosti în gînd ca o rugăciune – dă-mi, Doamne, mie, copiilor mei şi unui X număr de oameni la care ţin din suflet sănătate, bucurii şi puteri pentru a supravieţui. Poate fi şi mai mult de atît, principalul este să am parte de aceste trei lucruri. În acelaşi timp, nu mă interesează duşmanii, nu le doresc nici bine, nici rău (perfect ar fi să nu-mi poarte grija nici ei mie, la fel ca şi oamenilor care-mi sînt preţioşi). Mi-aş dori ca în fiecare casă să existe un asemenea cerc de dragoste şi simpatie. De mai mult nici nu-i nevoie – trebuie numai să pui la un loc aceste concentraţii de gînduri bune, energie pozitivă şi neapărat să elimini duşmanii.

Diseară, cînd se va ciocni şampanie, vă doresc tuturor să vă aflaţi în locul dorit şi potrivit, cu anume acei oameni în preajmă, pe care i-aţi vrut nespus de mult alături. Amintiţi-vă de trei lucruri esenţiale: pe această temelie multe se vor clădi, doar dacă numai trei lucruri vor fi urate din toată inima. În rest... lumea care aşteaptă ceva special - să se facă auzită şi văzută în Cancelaria responsabilă de vise, fiecare avînd parte de propunerea, oferta, soluţia, dragostea, şansa multrîvnite.

La Mulţi Ani şi un 2014 cu sănătate, bucurii şi puteri!

Lilia GRUBÎI, pentru „Moldova Suverană”