DISCUTIILE CU PRIVIRE LA SIRIA NU VOR SCHIMBA POLITICA DE SANCTIUNI LA ADRESA RUSIEI

Discuţiile cu Federaţia Rusă asupra Siriei nu vor schimba atitudinea SUA de condamnare a acţiunilor Moscovei în Ucraina şi politica de sancţiuni împotriva acesteia pentru rolul său în criza ucraineană, a declarat joi seara ministrul american al apărării, Ashton Carter, în finalul întrevederii cu omologul său ucrainean Stepan Poltorak, la Pentagon.

Carter a declarat că Statele Unite vor continua cooperarea cu Rusia în domeniile în care interesele celor două ţări se intersectează, indicînd că încă sînt multe semne de întrebare în ceea ce priveşte punctul de convergenţă a interesele ruso-americane în privinţa Siriei.

S-ar părea, a spus el, că SUA şi Rusia împărtăşesc două interese comune: înfrîngerea Statului Islamic şi transformarea politică a regimului preşedintelui Bashar al-Assad în scopul conservării şi restabilirea statului sirian.

«Dar Statele Unite consideră că aceste două interese trebuie să fie realizate în paralel. Eforturile Rusiei împotriva Statului Islamic nu vor duce decît la escaladarea războiului civil sirian», consideră ministrul american al apărării.

În acelaşi timp, SUA vor începe în curînd să antreneze soldaţi ucraineni, a anunţat Ashton Carter.

«La sfîrşitul lunii noiembrie, noi vom antrena 900 de militari ai Gărzii naţionale ucrainene», din subordinea Ministerului ucrainean de Interne, şi «atunci vom începe formarea forţelor regulate ucrainene», a indicat şeful Pentagonului, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul apărării al Ucrainei, care a efectuat joi o vizită în SUA.

«Sîntem hotărîţi să ajutăm Ucraina să-şi apere frontierele şi să-şi prezerve integrarea teritorială», a subliniat Ashton Carter.

«Rusia trebuie să înceteze agresiunea sa în estul Ucrainei, să pună capăt ocupaţiei şi tentativei de anexare a Crimeii şi să respecte obligaţiile ce îi revin conform acordurilor de la Minsk», a afirmat ministrul american al apărării.

Stepan Poltorak a precizat, la rîndul său, că în cadrul convorbirilor cu Ashton Carter nu a abordat problema eventualelor livrări de arme (letale) către Ucraina, un pas pe care Statele Unite au refuzat pînă acum să-l facă.

Statele Unite şi aliaţii lor din NATO au sprijinit pe plan politic Kievul, care acuză Rusia de livrări de arme către rebelii din estul Ucrainei, unde ar avea desfăşurate trupe regulate, fapt dezminţit de Moscova, care recunoaşte prezenţa unor «voluntari» ruşi de partea rebelilor, din proprie iniţiativă.

Dar Washingtonul a rămas prudent în angajamentul său militar faţă de Ucraina, oferind mai degrabă misiuni de instruire limitate decît de arme.

Antrenamentele forţelor ucrainene vor avea loc în estul Ucrainei, departe de zona frontului, şi nu modifică strategia americană actuală, a precizat în luna iulie Departamentul de Stat, anunţînd acest proiect.

Sursa: Agerpres