Discursul liderului Partidului Socialistilor, Igor Dodon, rostit in cadrul sedintei Consiliului Republican

Stimați colegi, stimați oaspeți,

Mai întîi de toate, permiteți-mi să vă felicit, o dată în plus, cu prilejul Jubileului de 25 de ani de Independență a țării noastre! Partea cea mai bună în acest Jubileu este că demonstrează că Republica Moldova a reușit să supraviețuiască. Noi nu am eșuat ca stat, așa cum prevesteau unii „binevoitori”, noi nu am cedat statalitatea, iar ca popor, nu am renunțat la identitatea noastră moldovenească, și nu am încetat să credem că vom avea un viitor mai bun.  Primii 25 de ani au fost grei, au fost dramatici, cu război fratricid, cu pierderi teritoriale și de vieți omenești, cu pierdere de populație, cu declin economic, cu pierderea încrederii în puterea politică. Trebuie să învățăm din aceste lecții dure. Cunoaștem greșelile pe care le-am comis, cunoaștem slăbiciunile noastre și le vom putem evita pe viitor.

Felicitări deci că am ajuns, ca țară, la vârsta maturității. Sper foarte mult ca de acum încolo să procedăm mai înțelept și mai eficient, ca guvernare și ca popor!

Faptul că evenimentul nostru de lansare se produce în apropierea jubileului țării e semnificativ. La fel de semnificativ este și locul pe care l-am ales. Mănăstirea Căpriana nu e doar un lăcaș creștin, ea simbolizează tradițiile noastre istorice, trăinicia de secole, preceptele morale ale neamului. Mănăstirea Căpriana simbolizează temelia noastră ca stat și popor. Și noi am considerat că e bine să pornim de la temelie în calea noastră nouă. Le mulțumesc deci gazdelor noastre că ne-au primit în fața mănăstirii. Personal, le aduc mulțumiri mitropolitului Vladimir al Moldovei și starețului mănăstirii Căpriana! Sper ca atmosfera spirituală pe care o emană mănăstirea să fie una de binecuvântare în lucrurile bune pe care dorim să le înfăptuim.   

Stimați colegi,

Știm cu toții că decizia Curții Constituționale de la începutul acestui an – de revenire la alegerea directă a șefului statului – a marcat profund agenda politică națională. Această decizie deschide un nou teren de luptă între partidele de guvernare și cele de opoziție. Împreună cu cetățenii, noi am înțeles că s-a ivit o șansă unică de a schimba acum, în acest an, raportul puterilor în stat. Acum, în acest an, putem oferi oamenilor un alt model de guvernare la nivel înalt și putem oferi o nouă perspectivă țării. Partidul Socialiștilor, ca principal partid de opoziție, printre primii a reacționat, acum cinci luni, în martie, cînd organele noastre colegiale au decis participarea în alegerile prezidențiale și au recomandat înaintarea președintelui formațiunii, adică înaintarea mea ca și candidat al socialiștilor. Vă mulțumesc încă o dată pentru această încredere și susținere.

Acum, astăzi, noi suntem la etapa cînd ne lansăm candidatul oficial și ne pregătim la modul cel mai serios pentru scrutin. Urmează ca în următoarele zile să colectăm semnăturile pentru a ne înregistra la CEC și am toată convingerea că vom fi primul sau printre primele partide care vor reuși cu brio acest exercițiu tehnic. Este dificil de supraevaluat miza acestei campanii electorale, pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. E un eveniment important pentru partid, important pentru mine personal și, vreau să vă asigur, important pentru soarta de mai departe a țării noastre.

Ca partid, noi avem oportunitatea de a confirma din nou că suntem cea mai solidă și mai populară formațiune politică din Republica Moldova. Victoria noastră în prezidențiale înseamnă că socialiștii au șanse reale să ia majoritatea voturilor la următoarele alegeri parlamentare. Înseamnă că vom avea rezultate foarte bune și la alegerile locale. Înseamnă că vom putea prelua, într-un final, întreaga guvernare în țară. Pentru mine personal, victoria în aceste prezidențiale înseamnă că voi putea implementa la modul concret, consecvent, ideile mele politice fundamentale.

Să ne amintim, e vorba de: consolidarea statalității, garantarea neutralității, reîntregirea țării prin readucerea Transnistriei, combaterea unionismului, protejarea valorilor creștine și a religiei ortodoxe, afirmarea limbii și a identității moldovenești, asigurarea păcii interetnice, înlocuirea istoriei românilor cu istoria Moldovei în școli, crearea națiunii civice moldovenești, renașterea satelor, restabilirea bunelor relații cu Federația Rusă, stoparea declinului economic, stimularea economiei și a agriculturii, ridicarea educației la rang de prioritate națională. Țara noastră nu sa va dezvolta și nu va avea viitor dacă nici o instituție a puterii nu se va ocupa consecvent de implementarea ideilor pe care le-am menționat.

Noi am degradat foarte mult la capitolul statalitate, neutralitate, identitate, integritate teritorială, securitate economică, demografie. După venirea puciștilor la guvernare, în 2009, Moldova a înregistrat o cădere dramatică și la principalii indicatori sociali și economiei. Cei care promiteau o Moldovă fără sărăcie și fără corupție au procedat exact invers – ei au crescut și nivelul sărăciei, și nivelul corupției. Presa a încetat să fie liberă și independentă. Exporturile au fost blocate. Piața internă este inundată de produse agricole străine.

Liceeni și studenții se consideră în majoritatea lor români, nu moldoveni. Aceasta e din cauza că la școală li se impune un obiect de studiu străin nouă – istoria românilor, care dizolvă identitatea noastră moldovenească, pe care strămoșii au păstrat-o vreme de secole, iar noi o pierdem în doar 20 de ani.

Plecarea oamenilor din țară a atins proporții catastrofale – oficial, în fiecare zi pleacă 106 oameni. Aceasta e o tragedie națională. Republica Moldova se transformă în teritoriu depopulat, care va deveni atractiv pentru imigranții din țările cu populație densă, inclusiv pentru cei din țările musulmane. E o chestiune de timp pînă străinii vor începe să vină încoace masiv, pentru a se stabili pentru totdeauna cu traiul.

Problemele etnice și teritoriale nu au fost rezolvate. Din contra, au apărut mai multe neînțelegeri și tensiuni. Puterea eurounionistă de la Chișinău a mimat negocierile cu partea transnistreană, iar atitudinea față de rusolingvi este la fel de proastă ca și în anii 1990.

A fost depășită limita răbdării cetățenilor, iată de ce mulți pleacă, lumea este înrăită, dezamăgită de propria țară. Republica Moldova este privită ca un stat capturat și falimentat, care nu se poate gestiona de unul singur.

Situația e foarte gravă și necesită decizii politice urgente. Aceste decizii nu le poate lua Parlamentul, fiindcă are o majoritate eurounionistă coruptă. Ea nu poate rezolva problemele pe care singură le-a creat. Guvernul de asemenea nu poate lua decizii curajoase, deoarece îndeplinește comenzile Coaliției de guvernare. Unica instituție politică aptă să intervină și să impună o altă viziune și un alt comportament la nivel statal este instituția prezidențială. E adevărat că în acești ani, președintele a fost pasiv și inutil. Însă aceasta s-a datorat atât calităților personale ale lui Timofti, lipsei de caracter, cît și legitimității slabe pe care a avut-o.

Noul președinte, ales de întreg poporul, va avea cu totul alte capacități. Și un alt drept moral de a acționa. Noul președinte va putea fi mult mai eficient. Va putea fi cu adevărat un protector pentru cetățeni și un salvator pentru soarta țării. Și aici intervine un aspect foarte important. Noul președinte, în mod obligatoriu, trebuie să fie din partea opoziției de stînga, fiindcă altfel, dacă și președintele va fi eurounionist, în țară nu va exista o contrabalansare față de guvernarea de dreapta. În cazul unui președinte eurounionist, mai mult de jumătate din cetățeni vor fi în continuare lipsiți de reprezentare politică, vor fi neglijați. Clivajele din societate se vor adînci, vor spori nemulțumirile, iar Republica Moldova va urma calea greșită din ultimii ani, care duce la pierderea neutralității, iar în consecință la pierderea statalității și la destrămare teritorială deplină.

Stimaţi colegi, prieteni,

Următorul Preşedinte al ţării trebuie să reprezinte  partidele de opoziţie de stînga. Doar un astfel de Preşedinte va fi în stare să asigure un echilibru veritabil de forţe în stat. Doar astfel vom putea întoarce Moldova de pe calea implicării totale în integrare în NATO şi în structurile europene. Ne dăm seama cu toţii că Moldova are viitor doar dacă vom activa cu sîrguinţă pe următoarele direcţii:

Consolidarea statalităţii, garantarea deplină a neutralităţii noastre, reintegrarea integrităţii teritoriale a ţării, interzicerea unionismului în ţară, păstrarea ortodoxiei şi a valorilor creştine, păstrarea limbii moldoveneşti şi a identităţii noastre moldoveneşti, asigurarea consensului interetnic, înlocuirea cursului de istorie a românilor în şcoli, cu Istoria Moldovei, crearea naţiunii civile moldoveneşti, relansarea satelor moldoveneşti, restabilirea relaţiilor de prietenie cu Federaţia Rusă, relansarea economiei şi a agriculturii naţionale, sprijinirea sferei educaţiei, în calitate de unu din principalele priorităţi naţionale. 

Nu toate din obiectivele enunţate pot fi realizate de Preşedintele ţării, dar,  vă rog să mă credeţi, în toate aceste aspecte Preşedintele poate avea propriul cuvînt ferm, iar uneori chiar decisiv. Vă asigur că voi reuşi să-mi exprim voinţa pe marginea fiecărei probleme expuse mai sus.

Statalitatea, neutralitatea, identitatea moldovenească, relaţiile prieteneşti cu Rusia, situaţia  economică – acestea şi multe altele vor cunoaşte o schimbare spre bine. Vă garantez aceste lucru. 

Stimați colegi,

Imediat ce va începe campania electorală propriu-zisă, noi vom prezenta pe larg programul nostru politic și în comun vom informa toți cetățenii despre ce intenționăm să facem în funcția de președinte. Astăzi eu am indicat doar principalele direcții în care voi acționa. Deocamdată, să ne concentrăm pe campania de colectare a semnăturilor care se va desfășura în zilele următoare. Trebuie să colectăm mult peste 15.000 de semnături și să fim primii sau printre primii care le vor prezenta la CEC.

Vă mulțumesc pentru înaintarea candidaturii mele și pentru susținere în toate aceste procese, care solicită de la voi atât de mult efort și responsabilitate!

Avem mult de muncit împreună. Două luni de zile. Dar cu atât mai plăcută va fi victoria și senzația că suntem cei mai puternici în politica moldovenească. Noi suntem un partid care știe ce vrea, știe încotro merge, știe cum să acționeze. Înseamnă că trebuie să luăm puterea, pentru a realiza în practică idealurile noastre.

Vă promit, următorul președinte ale Republicii Moldova va fi un președinte socialist și statalist!

Așa va fi! Și asta e bine pentru țară, e bine pentru noi toți!

Vom demonstra că Moldova are viitor!

31 august, 2016